Tazekent köyü (Diyadin-Ağrı) travertenlerinin jeolojik özellikleri
Geological aspect of Tazekent Village (Diyadin-Ağri) travertine
  1. Tez No: 676594
  2. Yazar: ŞÜKRİYE BAŞAK YEGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN YEŞİLOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyadin, Gayzer, Tazekent, Tektonizma, Traverten, Diyadin, Geyser, Tazekent, Tectonism, Travertine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Diyadin İlçesi (Ağrı Türkiye) kaplıcaları ve travertenleri ile tanınmaktadır. Tazekent Köyü traverteni bu tarvertenleri en geniş yayılıma sahip olanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bölgede güncel traverten oluşumları, sıcak su çıkışları ve gayzerler görülmektedir. Tazekent Köyü Travertenlerinin jeolojik evrimini anlamak ve bölgenin jeolojik evrimine katkı koymak amacıyla, travertenlerden toplam 136 adet örnek topladık. Bu örneklerin 110 tanesi ince kesit, 8 tanesi XRF, 5 tanesi XRD, 10 tanesi SEM ve 3 tanesi U/Th analizi için kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Tazekent Köyü Travertenlerinde, 7 fasiyese ayırtlanmıştır. Bu fasiyesler sırasıyla, 1) Breşik-litoklastlı fasiyes, 2) Kristalin kabuk fasiyesi, 3) Çalı tipi fasiyes, 4) Sal tipi fasiyes, 5) Stromatolitik fasiyes, 6) Gaz boşluklu fasiyes, 7) Paleotoprak olarak tanımlanmıştır. Fasiyes özellikleri ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, 215.16-31.44 ka zamanları arasında kurak ve kimi zaman sıcak kimi zaman soğuk iklim koşullarının egemen olduğu tespit edilmiştir. Yine Tazekent Köyü Travertenlerinin yoğun canlı aktivitesine olanak sağladığı, volkanizma ve tektonizma ile eş zamanlı oluşum gösterdiği gözlenmiştir. Bununla birlikte, bölgede var olan tektonik rejimin günümüzde de devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diyadin District (Ağrı Turkey) is known for its thermal springs and travertines. The Tazekent Village travertine stands out as the one with the widest distribution of these travertines. Current travertine formations, hot water outlets and geysers are seen in the area. To understand the geological evolution of Tazekent Village Travertines and to contribute to the evolution of the region, we collected a total of 136 samples, of which 110 samples for thin sections, 8 samples for XRF analysis, 5 samples for XRD analysis, 10 samples for SEM investigations and 3 samples for U/Th analysis were used. As a result of these studies, 7 facies were distinguished within the Tazekent Village Travertines. These facies can be ordered asfollows: 1) Brecciated-lithoclast facies, 2) Crystalline crustal facies, 3) Bush type facies, 4) Sal type facies, 5) Stromatolitic facies, 6) Gas-hollow facies, 7) Paleosoil. As a result of facies characteristics and laboratory studies, it was determined that between 215.16-31.44 ka, dry and sometimes hot and sometimes cold climatic conditions were dominant. It has also been observed that the Tazekent Village Travertines allow intense life activity and are formed simultaneously with volcanism and tectonism. However, it has been determined that the tectonic regime in the area still continues.