Eril nazar teorisinin kadın modasındaki temsili
Projection of the male gaze theory in women fashion
  1. Tez No: 676595
  2. Yazar: NURŞAH ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE BURSALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eril Nazar, Sinema, Giysi Tasarımı, Giysi Sembolizmi, Giysi Psikolojisi, Toplumsal Cinsiyet, Stereotipler, Male Gaze, Cinema, Fashion Design, Fashion Semiotics, Fashion Psychology, Gender, Stereotypes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Eril Nazar Teorisinin Kadın Modasındaki Temsili”adlı çalışma, eril nazar kavramının kadın giyimi ve modasındaki etkisini toplumsal cinsiyet bağlamında ele almaktadır. Eril nazarın etkisine maruz kalmış ve konvansiyonel sinemanın aracılığıyla sembolik anlamlar kazanan giyim elemanları çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Tezin içeriğini ve amacını açıklayan giriş bölümü, eser metninin ilk bölümünü oluşturmaktadır. İkinci bölümde toplumsal cinsiyet bağlamında sosyal kurgular ve norm/normallik konularına değinilmektedir. Eser metninin üçüncü bölümünde, eserin çıkış noktasını oluşturan feminist film teorisyeni Laura Mulvey'in 'Görsel Haz ve Anlatı Sineması adlı makalesinde öne sürdüğü 'eril nazar' teorisi açıklanmaktadır. Özet anlatımıyla; kadını izlenen, erkeği izleyen konumuna getiren bu sistemde, kadın pasifleştirilip edilgen role bürünerek nesne halini almaktadır. Bu bölümde, eril bakış ile yaratılan bazı kadın karakter ve bu karakterlerin oluşturulmasında sıklıkla kullanılan ve başat rol oynayan giysi elemenları, renkler ve giysi kombinasyonları stereotipler başlığı altında ele alınmaktadır. Metnin dördüncü bölümünde ise giysi sembolizmi ve kodlamalar yaratan; korse, kuşak, yaka, vatka, yırtmaç ve siyah mini elbise olarak belirlenen altı giyim elemanı üzerinden, eril nazar kavramını irdeleyen giysi tasarım önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
''Projection of the Male Gaze Theory in Women Fashion'' investigates the effect of the male gaze in women fashion and clothing, in regards to gender. The clothing elements which got affected by the male gaze and gained symbolic meanings through the classic cinema, forms the root of this thesis. First chapter covers the theme and the goal of the thesis. Second chapter investigates the concepts of norm/normality and social constructs in regards to gender. The third chapter analyzes feminist movie critic Laura Mulvey's the male gaze theory, which she introduces in her article“Visual Pleasure and Narrative Cinema”. According to the theory, the system in which the male is the spectator and the female is the spectated, females are passivized and, consequently objectified. Chapter further investigates some female characters who are created with the male gaze. The clothing elements, dress combinations and colors, which are used frequently and hold an important part in the creation of these characters, are analyzed under“Stereotypes”. Fourth chapter presents fashion design suggestions, which reproduces the fashion semiotics in accordance with the male gaze, from the following six clothing accessories: Corset, sash, collar, shoulder padding, slit and little black dress.