Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (TCK m. 188)
The crime of manufacturing and trafficking drugs or stimulants (TCK m. 188)
- Tez No: 676679
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin ticareti, güvenlik tedbiri, suçla mücadele, Turkish Criminal Code, drugs or stimulants, trade of drugs and stimulants, security measure, struggle against crime
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin, tedavi edici veya keyif verici olduklarına inanılarak ilkel toplumlarda dahi kullanıldığı bilinmektedir. İnsanlığın özellikle kimya alanındaki gelişimi ile birlikte kullanılan uyuşturucu veya uyarıcı maddeler oldukça çeşitlenmiştir. Modern tıbbın gelişimi ile bu maddelerin insanlardaki merkezi sinir sistemini etkileyerek psikolojik ve fiziksel tahribata yol açtığı ve ileri derecede bağımlılık yaptığı anlaşılmıştır. Özellikle geleceğin teminatı olan gençler üzerindeki madde bağımlılığının yaygınlaştığının, madde kullanıcılarının çevreye uyum yeteneklerinin azaldığının, başta aileleri olmak üzere kendilerini neredeyse tüm sosyal çevrelerinden izole ettiklerinin, çevrelerine ve kendilerine faydalı olamadıklarının fark edilmesi üzerine uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığı konusu neredeyse tüm uluslarda büyük bir tehdit olarak algılanmaya başlamıştır. Madde kullanan kişiler başlangıçta bireysel sorun olarak görülmüş fakat zamanla bu tehdidin toplumsal hatta evrensel boyutta olduğu anlaşılmıştır. Başlangıçta bazı önleyici tedbirler alan devletler, madde kullanımının oldukça yaygınlaşması ve sahip olduğu pazar payının büyüklüğü sebebiyle tek başlarına mücadele etmelerinin bu tehdidi ortadan kaldırmada yetersiz olacağını görmüşlerdir. Bunun üzerine uluslararası işbirliği yolu benimsenerek uluslararası sözleşmeler akdedilmiş ve uluslararası örgütler kurulmuştur. Bu çalışmaların devletlerin iç hukuk düzenlemelerine de önemli katkıları olmuştur. Ülkemiz Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gördüğünden uyuşturucu madde kaçakçılığında transfer ve hedef ülke konumundadır. Bu durum madde bağımlılığı ve ticareti ile caydırıcı mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Çalışmamızın konusunu bu mücadelede önemli bir rolü olan ve Türk Ceza Kanunu'nun 188'inci maddesinde düzenlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu oluşturmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde uyuşturucu ve uyarıcı madde kavramı, çeşitleri, bu konuda imzalanan uluslararası sözleşmeler, kurulan uluslararası örgütler ile iç hukukumuzdaki bazı düzenlemeler, ikinci bölümünde uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu ile korunan hukuki değer ve suçun unsurları, üçüncü bölümünde suçun nitelikli halleri, özel görünüş biçimleri, yaptırım, etkin pişmanlık, zamanaşımı ile muhakeme usulü konuları incelenmiş, sonuç bölümünde ise çalışma konumuz ana hatlarıyla özetlenerek değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been known that drugs or stimulants were used even in primitive societies and believed that they are therapeutic or pleasure inducing. Especially, by the progress of humanity in the field of chemistry, the drugs or stimulants used have been diversified considerably. By the development of modern medicine, it has been understood that these agents affect the central nervous system in humans, cause psychological and physical damage and are highly addictive. Particularly, the drug addiction on young people, who are the guarantee of the future, is now being more widespread; as to be figured out the diminishment of the ability to adapt to own environments, isolating themselves from almost all social circle as a drug user, especially from their families, and that they could not be beneficial for their surroundings and themselves; the issue of drug or stimulant addiction is started to be perceived a major threat in almost all nations. Drug users were initially seen as an individual problem, but over time it has been understood that this threat was social and even universal. In beginning, States, which took some preventive measures have seen that struggling against the use of narcotics alone would be insufficient to eliminate this threat due to the large share of their market and proliferation of their usage. Thereupon, international agreements have been adopted and international contracts have been concluded and international organizations have been established. These studies have also made important contributions to domestic laws of the states. As our country acts as a bridge between Asia and Europe, it is a transfer and target country in drug trafficking. This situation makes it obligatory for intimidating challenge with the drug addiction and trade. The subject of our study is the crime of manufacturing and trafficking drugs or stimulants, which has an important role in this struggle and regulated in Article 188 of the Turkish Penal Code. In the first part of our study, the concept and types of drugs and stimulants, the international agreements signed with regard to this issue, the established international organizations and some regulations in our domestic laws, in the second part the legal value and the elements of the crime protected by the crime of the production and trade of drugs or stimulants, in the third part the qualities of the crime, private profiling styles, sanction, effective regret, timeout and judgement procedures were examined, and in the conclusion part, our study was summarized and evaluated by its mainlines.