Kişilik özelliklerinin çevreye duyarlı satın alma davranışına etkisi: Online giyim alışverişi yapanlar üzerine bir değerlendirme
The effect of personality on green purchase behaviour: An evaluation on online shoppers
- Tez No: 676821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELİKE ULUÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: çevreye duyarlı satın alma davranışı, beş faktör kişilik özellikleri, giyim tüketicisi, tüketici davranışı, online alışveriş, green purchase behaviour, the big five personality traits, textile consumer, consumer behaviour, online shopping
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde artan tüketim birçok çevre sorununa yol açmaktadır. Çevre kirliliği, kaynakların gereğinden fazla kullanımı, ekolojik dengenin bozulması gibi birçok çevre sorunu hem tüketicileri hem de üreticileri ilgilendirmektedir. Çevre sorunlarına yol açan üreticilerden biri de giyim üreticileridir. Giyim endüstrisi her geçen gün büyüme kat etmektedir. Bu sorunlar karşısında tüketicinin çevreye duyarlı satın alma davranışına karşı nasıl bir tutum sergileyeceği önemli bir soru haline gelmiştir. Tüketiciler, satın alma davranışlarını birçok etkene bağlı olarak gerçekleştirmektedir. Bu etkenler içinde de kişilik özellikleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma; kişilik özelliklerinin çevreye duyarlı satın alma davranışıyla ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, yapılan literatür taraması ile teorik olarak temellendirilmiştir. Araştırmaya ilişkin 5 hipotez oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında beş faktör kişilik özelliği ölçeği ve çevreye duyarlı satın alma davranışı anketi katılımcılara uygulanmıştır. Çıkan sonuçlar doğrultusunda korelasyon analizi kullanılarak kişilik özellikleri ile çevreye duyarlı satın alma davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda; kişilik boyutlarından dışa dönüklük ve sorumluluğun, çevreye duyarlı satın alma davranışı ile arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's increasing consumption is causing various enviromental problems. These problems, such as pollution, over-use of sources and distruption of ecological balance, concern both consumers and producers. One of the causes of these problems is textile industry. Textile industry is growing day by day. That raises the question of how a consumer's reaction will be towards enviromentally-conscious buying behaviour on the face of these problems. Consumer's buying behaviour is affected by several factors, and personality is one of the most important ones. The purpose of this study is to evaluate the relationship between personality and environmentally-conscious buying behaviour. The research is grounded theoretically by literature review. Five hypothesis were developed regarding the research. As a part of the study, the big five personality traits and Green Purchase Behaviour survey were conducted. To reveal the relationship between personality traits and green purchase behaviour, correlation analysis was conducted. As a result of the study, a positive and significant relation between extroversion and responsibility of personality dimensions and green purchase behaviour was detected.