Sağlık işletmelerinde etik liderliğin dile getirme davranışları aracılığıyla iş performansına etkisi: Örgütsel aidiyetin düzenleyici rolü
The effect of ethical leadership on job performance via the role of voice behaviors in healthcare businesses: The mediating role of organizational identitys
- Tez No: 677167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Etik Lider Davranışları, Dile Getirme Davranışı, İş Performansı, Örgütsel Aidiyet, Ethical Leadership Behavior, Voice Behaviors, Job Performance, Organizational Identification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Özellikle son yıllarda yaşanan etik skandallar (Enron, Dupont vb. ) nedeniyle günümüzde etik liderlik daha da ön plana çıkan bir liderlik tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireysel ve örgütsel performansın önemli bir girdisi olan etik liderlik, çalışanların iş performansı üzerinde de olumlu katkılarda bulunmaktadır. Çalışanların gönüllü olarak sergiledikleri ve pozitif örgütsel davranışlar altında önemli bir kavram olan Voice Behavior da Türkçe'si Dile Getirme Davranışları olarak güncel liderlik çalışmalarında özellikle Etik Liderlik ile ilişkilendirilen bir prososyal davranıştır ve bireylerin ve örgütlerin iş performansında önemli bir girdi sağlamaktadır. Bu nedenle çalışmada dile getirme davranışları aracılığıyla etik liderliğin iş performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. İlave olarak da günümüzde bireylerinin iş performansının artırılmasında çok etkili bir algı olan örgütsel aidiyet bu çalışmada etik liderlik ve dile getirme davranışları ilişkisinde düzenleyici değişken olarak yer almaktadır. Çalışma sonucunda etik liderliğin iş performansını pozitif yönde etkilediği, dile getirme davranışlarının ise bu ilişkide kısmi aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. İlave olarak da örgütsel aidiyetin etik liderlik ve dile getirme davranışları ilişkisinde düzenleyici rolde olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ethical leadership appears as a leadership style that stands out more because of recent ethic scandals (Enron, Dupont etc.). Ethical leadership, which is an important input of individual and organizational performance, also contributes positively to the job performance of employees. Voice Behavior, which is an outstanding term under positive organizational behaviors that employees display voluntarily, is also an important prosocial behavior associated with Ethical Leadership in current leadership studies, and it provides an important input in the job performance of individuals and organizations. Accordingly, in this study the effects of ethical leadership on job performance via voice behaviors were analysed. In addition, organizational identification, which is a very effective perception in improving the job performance of individuals, is included in this study as a moderator variable on the relationship between ethical leadership and voice behavior. As a result of this study, it is found that ethical leadership positively effects the job performance, while voice behavior has a partial mediator role on this relationship. In addition, it has been found that organizational identification does not play a moderator role on the relationship between ethical leadership and voice behavior.