Investigation of water-waste rock interactions related environmental effects in Çeltikçi coal field, Ankara - Turkey
Çeltikçi kömür sahası pasa kayaçlarının kayaç-su tepkimelerine bağlı çevresel etkilerinin araştırılması, Ankara - Türkiye
  1. Tez No: 677168
  2. Yazar: FERHAT KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ ÇAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltikçi kömür sahası, Asit kaya drenajı, statik test, liç test, kinetik test, Çeltikçi coal field, Acid rock drainage, static, kinetic, leach tests
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çeltikçi formasyonu kömür yatağına ait potansiyel pasa kayaç örneklerini (Bostantepe I, Aşağı Çavuşlar II ve Yukarı Çavuşlar III) kullanarak, su-kayaç etkileşimlerine bağlı asit kaya drenaj potansiyeli, sızıntı suyu kimyası ve ilgili prosesleri test koşullarında incelemek ve atmosferik pasa koşullarında drenaj sızıntı suyu kimyasını tahmin etmektir. Araştırma için mineralojik, statik (asit baz muhasebesi, net asit üretimi) test, kısa süreli sızıntı testi ve uzun süreli kinetik testi verileri toplanmıştır. Örneklerde kil, karbonat, sülfat ve sülfit minerallerinin yanı sıra silikat, oksit ve hidroksit mineralleri gözlenmiştir. Test numuneleri ARD potansiyelinin I> II> III diziniminde olduğu belirlenmiş ve ayrıca numunelerin kısa ve uzun vadede asit kaya drenajı potansiyeline sahip olmadıkları sonucuna varılmıştır. Kısa süreli ve kinetik sızıntı testlerine göre düşük-yüksek konsantrasyonlarda metal salınımı meydana gelebilir. Nispeten yüksek As, Mo ve SO4 konsantrasyonları gözlenmiştir. Ön fizibilite pasa varsayımları ve iyileştirme uygulaması yapılmayacağı varsayımlarına dayalı hidrojeokimyasal modelleme sonuçları; pasa sızıntı suyunun CO2 değişimine kapalı system koşullarında asidik karakterde ve atmosferik CO2 koşullarında ise bazik karakterde olacağına işaret etmektedir. Sistem karbondioksit değişimine kapalı olduğunda Al, As, Fe, Pb, V konsantrasyonları tüm durumlarda ve Cd/Cr/Zn konsantrasyonları bazı durumlarda ve atmosferik CO2 koşullarında ise As, Si, V konsantrasyonları tüm durumlarda ve Cd/Pb/Zn konsantrasyonları bazı durumlarda maksimum çevresel kalite limitlerinden fazla olabilir. Saha koşullarında muhtemelen kademeli açık-kapalı CO2 koşulları gelişecektir. Duyarlılık analizlerine göre, infiltrasyon miktarı arttığında, yağmurlu gün sayısı azaldığında ve SI kriterleri azaldığında konsantrasyonlar genel olarak az da olsa azalma eğilimi gösterecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the water-rock interactions related acid rock drainage potential, leachate chemistry and related processes under test conditions using potential waste rock samples (Bostantepe I, Lower Çavuşlar II and Upper Çavuşlar III) of Çeltikçi formation coal deposit and to predict the drainage leachate chemistry under atmospheric given pile conditions. Mineralogic, static (acid base accounting, net acid generation) test, short-term leach test and long-term kinetic test data are collected for the investigation. The samples include silicate, oxide and hydroxide types of minerals in addition to clay, carbonate, sulphate and sulphide minerals. The ARD potentials of test samples are in the order of I>II>III and do not have acid rock drainage potential in short and long terms. Low-high metal release could occur according to the short term and kinetic leach tests. Relatively high concentrations of As, Mo and SO4 are detected. Hydrogeochemical modeling results based on prefeasibility pile assumptions and no remediation implementations suggest that pile leachates could be in acidic character under closed CO2 equilibrium conditions and in basic character in equilibrium with atmospheric CO2 conditions. The maximum environmental quality limits of Al, As, Fe, Pb, V in all simulated leachates and Cd/Cr/Zn parameters in some simulated leachates for the closed CO2 equilibrium conditions and As, Si, V in all simulated leachates and Cd/Pb/Zn parameters in some simulated leachates for the atmospheric CO2 conditions are exceeded. Gradual conditions between the closed CO2 and the open to atmospheric CO2 cases would probably be developed under the field conditions. Sensitivity analyses indicate that concentrations show in general slight tendency to decrease when the infiltration amount increase, the number of rainy days decrease and the SI criteria decrease.