İslam hukukunda kurbanlıkta aranan şartlar
Conditions requested in Islamic law
  1. Tez No: 677229
  2. Yazar: ÖMER AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kurban, Udhiye, İbadet, Şart, Qurban, Udhiyye, Worship. Condition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tüm dinlerin ortak ibadeti olan kurbanın İslam'da da sembol derecesinde önemli bir konumu vardır. Pek çok kurban çeşidi bulunmakla beraber kurban bayramında kesilen“udhiye”kurbanı, kitaplarda üzerinde en çok durulan kurban çeşididir. Mutlak manadaki kullanımdan bu anlaşılır. Literatürde bu ibadetin meşruluğu, sebebi, rüknü, şartları ve hikmetleri incelenmiştir. Şartlar yükümlülük ve geçerlilik bakımından taksim edilip incelenmiştir. Yükümlülük şartları; Akîl-baliğ olmak, müslüman olmak, mukim olmak, zengin olmak ve hür olmaktır. Geçerlilik için kurbanlıkta aranan şartlar kurbanlığın cinsi, yaşı, kusursuzluğu, mülkiyetiyle alakalıdır. Bu ibadetin ifası için Şari' teâlâ'nın şartlarına riayet etmek gerekir. Edilmediği takdirde ibadetten beklenen, mükellefin sorumluluğundaki ibadet, borç olarak kalmaya devam eder. İslam hukuku tarih boyunca şartlarla ilgili zamanın getirmiş olduğu yeni meselelere kayıtsız kalmadan zamanın ruhuna uygun dinamik incelemelerde bulunur.
Özet (Çeviri)
Qurban, which is the common worship of all religions, has an important position in İslam. In order for this worship to be held, it is necessary to comply with the conditions of the lawgiver, who orders the worship and gives the judgment. The nature of the qurban, its importance, the conditions that are sought in the qurban, etc. are explained relevant to the sacred texts. These conditions became indispensable because the ritual sacrifice is a worship. In the first part of the study, which consists of three parts, the nature and history of the qurban was mentioned. In the second part, the subject of uhdiyye is discussed. In the third part, the conditions sought in the qurban were mentioned.