İnsan hakları bağlamında sporda ırkçılık ve ayrımcılık yasağı
Prohigitaion of racism and discrimination in sport in the human rights context
- Tez No: 677256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, spor, ırkçılık, ayrımcılık yasağı, Human rigths, sports, racism, non-dicrimination
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Spor, insanlığın müşterek değerlerinden biridir. Bir müzik nasıl ki din, dil, ırk, renk, cinsiyet, görüş, statü gibi birçok farklılıklara sahip insanları bir araya getiriyorsa, sporun da insanları her türlü farklılıklarına rağmen bir araya getirdiği tartışmasızdır. İşte spor bu yönüyle pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Her ne kadar spor, özünde her türlü ayrımcılığı reddetse de sporun ruhuna aykırı ırkçılık temelinde ortaya çıkan ayrımcılık günümüz dünyasının yadsınamaz bir gerçeğidir. Buradan hareketle dünya spor politikalarını şekillendiren kuruluşlarca mücadele edilmesi gerektiği resmen kabul edilen sporda ırkçılık ve ayrımcılık olaylarıyla birlikte sporu yöneten ulusal ve uluslararası birçok spor kuruluşu insan haklarından doğan sorumluluklarını kabul etme sürecine girmiştir. Böylece sporda insan haklarının rolü daha belirgin hale gelmiştir. Bu bağlamda elinizdeki çalışma spor ve insan hakları arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde ele alarak sporda ırkçılık sorunlarının boyutunu, ortaya çıkış biçimlerini ve önleme mekanizmalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sports, is the one of the common values of humankind. It is clear that sports has a significant role to bring people together regardless ireligious, ethnic, color, gender or social statues differences like music has done. However, sports can cause lots of problems according to same perpective. Altough the sports denies any kind of dicrimination, discrimination in sports is a strong reality of today. All the national and international sports organizations which satarted to accept their role to figth agains racism and dicrimination in sports cosiders that as a human rigths resposibility. It makes role of human rigths much striking in sports. In this context, our study comprehensively addresses the relationship between sports and human rights and reveals the extent of racism problems in sport, the ways in which they arise and the mechanisms of prevention.