Roger Garaudy'nin İslam'a ve diğer dinlere bakışı
Roger Garaudy's views of İslam and other religions
- Tez No: 677278
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Garaudy, dinler, İslam, medeniyet, Garaudy, religions, Islam, civilization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Fransız asıllı felsefe profesörü Roger Garaudy'nin İslam'a ve diğer dinlere bakışını ele alan bu tez, giriş, dört ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, metodu ve kaynakları, ayrıca Garaudy'nin hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde düşünürün Yerel Afrika inanışları, İran dini Zerdüştîlik, Çin dinleri Konfüçyanizm ve Taoizm ile Hint dinleri Hinduizm ve Budizm üzerine değerlendirmeleri, ikinci bölümde Yahudilik ve Hristiyanlık hakkında verdiği bilgi ve yorumlar sunulmuştur. Bir Hristiyan inanırı iken sonradan Müslüman olan düşünürün İslam dinine bakışı, üçüncü bölümde konu edilmiştir. Son olarak dördüncü bölümde Garaudy'nin dinler arası mukayeseleri, din anlayışı, genel tespit ve değerlendirmeleri, din ve iletişim temelli“medeniyetler diyaloğu”önerisi ve İslam'ı kabul sürecine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde Garaudy'nin görüşleri değerlendirilerek mevzuya dair çıkarımlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis, which deals with the perspective of French philosophy professor Roger Garaudy on Islam and other religions, consists of an introduction, four main chapters and conclusions. In the introduction part, information about the subject, purpose, method and sources of the thesis, as well as Garaudy's life is given. In the first part, the thinker's evaluations on Native African beliefs, Iranian religion Zoroastrianism, Chinese religions Confucianism and Taoism, and Indian religions Hinduism and Buddhism, and in the second part, his information and comments on Judaism and Christianity are presented. The view of the thinker, who became a Muslim while he was a Christian believer, on the religion of Islam is discussed in the third chapter. Finally, in the fourth chapter, Garaudy's interreligious comparisons, his understanding of religion, his general determinations and evaluations, his proposal for a“dialogue of civilizations”based on religion and communication, and his process of accepting Islam are included. In the conclusion part, conclusions about the subject are presented by evaluating Garaudy's views.