Roger Garaudy'nin bazı Kur'ani meseleleri yorumlaması
Roger Garaudy's interpretation of some Quranian issues
  1. Tez No: 732614
  2. Yazar: YUSUF OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUMAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm, Kur'ân, Tefsir, Garaudy, Modern Yorum, Islam, Quran, Commentary, Garaudy, Modern İnterpretation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Roger Garaudy, Batı medeniyetinin merkezi Fransa'da dünyaya gelmiştir. Anne-babası ateist olmasına rağmen kendisi on dört yaşında Hıristiyanlığı benimsemiş ve altmış dokuz yaşında iken İslâm'ı kabul ettiğini açıklamıştır. Bu çalışmamızda, Garaudy'nin bazı Kur'ânî meseleler hakkındaki yorumları ele alınıp onun bakış açısı incelenmiş ve Kur'ân anlayışının ortaya konulması hedeflenmiştir. Temel İslâm Bilimleri alanında daha önce bu konuda çalışma yapılmamış olması çalışmamızı daha da önemli bir hale getirmiştir. Bu araştırmada Garaudy'nin kitapları ekseninde dokümantasyon yöntemi kullanılmış ve veriler toplanıp tanzim edilmiştir. Böylece onun Kur'ân'a bakışı, bütün eserlerinin farklı bölümlerinde bulunan bilgilerden hareketle oluşturulmuştur. Garaudy, neredeyse bütün dinlerin kitaplarını okumuş ve böylece dinler hakkında büyük bir müktesebata sahip olmuştur. Bu ilmi birikimle Kur'ân'ı okumaya başlamış ve şirki ısrarla reddetmesi sebebiyle onu diğer kitaplara nispetle tevhidi öne çıkaran bir kitap olarak nitelemiştir. Kur'ân'ın dinamik bir yapısının olduğunu söyleyerek şeriat, ictihad, servet, tasavvuf, İslâm sanatları ve felsefe gibi günümüzde de tartışılan önemli konuları, Kur'ân bağlamında ele almış ve değerlendirmiştir. Şeriatın kanunlar yığını olmadığını, aksine Allah'ın manevi yasası olduğunu belirtmiştir. Yine şeriatın Kur'ân ve sünnet olmak üzere iki ana kaynağı olduğunu açıklamış ve şeriatı, Allah'ın iradesinin bireylerin hayatına ve tarihe müdahalesi şeklinde tanımlamıştır. İctihadı ise, İslâm'ın yeniden ayağa kalkmasının ve Kur'ân'a dönüşün en önemli şartı olarak görmüştür. Zira ictihadın, Allah adına toplumlara gerçeğin bilgisini öğrettiğini ve bu hakikatle milletlerin ictihad ile taklidin karanlığından kurtulabileceğini savunmuştur. Servetin ise, ilahi iradenin yeryüzünde tatbik edilebilmesi için Allah tarafından insanlara ihsan edildiğini belirtmiştir. Dolayısıyla mülkün tek sahibinin Allah olduğunu ve Kur'ân'ın da bu prensibi vurguladığını ifade etmiştir. Tasavvufun, İslâm sanatlarının ve felsefenin kaynağının ise, Kur'ân'ın bizzat kendisi olduğuna dikkat çekmiştir. Çünkü Kur'ân'ın, bu unsurların aslını ve içeriğini oluşturan ana kaynak olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Kur'ân'ın tarihsel bir metin olup bir bilim kitabı değil; insanlara sembol ve mesellerle seslendiğini dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Roger Garaudy, was born in France, the center of Western civilization. Although his parents were atheists, he adopted Christianity at the age of fourteen and declared that he had accepted Islam at the age of sixty-nine. In this study, Garaudy's comments on some Qur'anic issues were discussed and his perspective was examined and it was aimed to reveal his understanding of the Qur'an. The fact that there has not been any study on this subject in Basic Islamic Sciences makes this study important for us. In our study, data were collected and compiled using the documentation method in the axis of Garaudy's books. Thus, his view of the Qur'an was formed from the information found in different parts of all his works. With this knowledge, he started to read the Qur'an and described the Qur'an as a book that emphasizes tawhid compared to other books due to his persistent rejection of polytheism. Saying that the Qur'an has a dynamic structure, he discussed and evaluated important issues that are still discussed today, such as sharia, ijtihad, wealth, mysticism, Islamic arts and philosophy, in the context of the Qur'an. Sharia is not a collection of laws; He stated that it is the spiritual law of God. Saying that the Shari'a has two main sources, namely the Qur'an and the Sunnah, he defined it as the intervention of Allah's will in the life and history of individuals. His jurisprudence, on the other hand, saw it as the most important condition for the resurgence of Islam and the return to the Qur'an. Because ijtihad teaches societies the knowledge of the truth in the name of Allah, and with this truth, societies get rid of the darkness of imitation with ijtihad. He stated that wealth was given to people by Allah so that the divine will could be applied on earth. Therefore, he stated that the sole owner of the property is Allah and that the Qur'an also emphasizes this principle. He pointed out that the source of Sufism, Islamic arts and philosophy is the Qur'an itself. Because the Qur'an is the main source that creates the origin and content of these elements. In addition, the Qur'an is a historical text and not a science book; He stated that he addressed people with symbols and parables.