Anaakım ve sanat sineması bağlamında Türkiye'de film yapımcılığı
Filmmaking in Turkey in the context of mainstream and art cinema
- Tez No: 677277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYLER YETKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Film Yapımcılığı, Anaakım Sinema, Sanat Sineması, Cinema, Film Production, Mainstream Cinema, Art Cinema
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Film yapımcılığı sinemanın en önemli alanlarından biridir. Yapımcılık, filmler için sinemanın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Türkiye'de ilk yapımcılık faaliyetleri, pek çok ülkede olduğu gibi ordu içerisinde görülmektedir. Ordu Film Dairesi'nin kurulmasıyla birlikte Türkiye'de yapımcılık faaliyetleri de başlamıştır. Sinemanı ilk yıllarında genellikle aynı kişi kamerayı kullanmış, filmi kurgulamış ve filmin gösterimini yapmıştır. İlerleyen dönemlerde sinemanın gelişmesiyle yapımcılık da değişmiştir. Günümüzde yapımcı, bir filmin ortaya çıkmasında bütün ekonomik koşulları sağlayan kişidir. Sinema, günümüzde anaakım sinema ve sanat sineması gibi farklı anlayışları içinde barındırmaktadır. İçerik olarak birbirinden farklılaşan anaakım sinema ve sanat sineması, yapımcılık açısından da farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar yapım, dağıtım ve gösterim alanlarında ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple yapımcılığın, kendi içinde anaakım film yapımcılığı ve sanat filmi yapımcılığı olmak üzere ikiye ayrılması gerekmektedir. Çünkü bir filmin hazırlık aşamasından seyirciyle buluşmasına kadar geçen süreçte anaakım sinema ve sanat sinemasında yapımcılığın farklı çalışma yöntemleri ve hedefleri olduğu görülmektedir. Çalışmada, anaakım film yapımcılığının ve sanat filmi yapımcılığının farkı, işleyişi ve sorunları ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de faaliyet gösteren film yapımcılarıyla görüşmeler yapılmıştır. Anaakım film yapımcılığı ve sanat filmi yapımcılığına dair yapımcıların görüşleri alınmıştır. Yapılan görüşmeler nitel araştırma tekniklerinden betimsel analiz ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Film production is one of the most important fields of cinema. Production has been an integral part of cinema for movies. The first production activities in Turkey are seen in the army, as in many countries. With the establishment of Army Film Department, production activities started in Turkey. In the early years of cinema, generally the same person used the camera, edited the film and screened the film. With the development of cinema in the following periods, production has also changed. Today, the producer is the person who provides all the economic conditions for the emergence of a film. Today, cinema includes different understandings such as mainstream cinema and art cinema. Mainstream cinema and art cinema, which differ from each other in terms of content, also differ in terms of production. These differences emerge in the fields of production, distribution and display. For this reason, production should be divided into two as mainstream film production and art film production. Because in the process from the preparation stage of a film to its meeting with the audience, it is seen that production in mainstream cinema and art cinema has different working methods and goals. In the study, the difference, functioning and problems of mainstream film production and art film production are discussed. In this context, interviews were held with producers operating in Turkey. Opinions of producers on mainstream film production and art film production were taken. The interviews were analyzed with descriptive analysis, one of the qualitative research techniques.