Denim pantolonlarda arka cep sıyrılma nedenlerinin araştırılması ve yeni bir sıyrılma testi metodunun geliştirilmesi
The effects of different washing processes applied to denim fabrics on breaking, tearing, and back pocket slough strength
- Tez No: 677346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEN SEMA DALBAŞI, DOÇ. DR. GONCA ÖZÇELİK KAYSERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim kumaş, Taş ve enzim yıkama, Yumuşatma bitim işlemi, Kopma mukavemeti, Yırtılma mukavemeti, Arka cep sıyrılma mukavemeti, Denim fabric, Stone and enzyme washing, Softening finishing, Tensile strength, Tear strength, Back pocket slough strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında, ilk aşamada iki farklı gramaja sahip %100 pamuklu denim dokuma kumaşlara rinse yıkama, taş yıkama, enzim yıkama, hipoklorit ile ağartma, tüy dökücü enzim ile yıkama ve yumuşatma işlemleri uygulandıktan sonra kumaşların yırtılma ve kopma mukavemeti gibi mekanik özellikleri tespit edilmiştir. İkinci aşamada ise; bu kumaşlardan hazırlanan test numunelerine farklı dikiş çeşitleri ve punteriz sıklıklığında denim ürünlerdeki arka cep bölgelerinde yer alan ceplere benzer cepler dikilmiş ve oluşturulan ceplerde arka cep sıyrılma mukavemeti ölçülerek, incelenen parametrelerin etkisi araştırılmıştır. Arka cep sıyrılma mukavemeti testi için standart bir test metodu olan ASTM D7506/D7506M-17 standardındaki yöntem ve Roteks Tekstil İhracat San. ve Tic. A.Ş firmasının patentini almış olduğu yeni geliştirilen bir yöntem kullanılmıştır. Son aşamada elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak birbirleriyle kıyaslanmıştır. Sonuç olarak, yıkama işlemleri kumaş gramajlarında düşüşe sebep olmuştur. Her iki gramaja sahip kumaşların hem çözgü hem de atkı yönüne ait kopma mukavemet sonuçları yıkama işlemleri açısından benzer çıkmıştır. Yırtılma mukavemetleri açısından incelendiğinde; tüy dökücü enzim, stonewash ve ağartma işlemlerinin kumaşların mukavemet değerlerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Arka cep sıyrılma sonuçları incelendiğinde ise; hafif ve ağır gramajlı kumaşlarda yapılan her yıkama işlemi arka cep sıyrılma sonucunu doğrudan etkilemektedir. Tüy dökücü enzim ve yumuşatma işlemlerinin arka cep sıyrılma mukavemetlerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, after applying washing, stone washing, enzyme washing, hypochlorite bleaching, washing with biopolishing enzyme and softening processes on 100% cotton denim fabrics with two different weights, mechanical properties such as tearing and tensile strength of the fabrics were determined. In the second stage; pockets were sewn with different stitch and bartack types on test samples prepared from these fabrics, pockets similar to the back pocket areas of denim products were sewn, and by measuring the slough strength of the back pocket in the pockets created, the effect of the parameters examined was investigated. The method in ASTM D7506 / D7506M-17 standard, which is a standard test method for the back pocket slough strength test, and Roteks Tekstil Ihracat San. ve Tic. A.Ş., a newly developed method patented by the company was used. The results obtained in the last stage were statistically compared with each other. As a result, washing processes caused a decrease in fabric weights. The tensile strength results of both warp and weft direction of fabrics of both weights were similar in terms of washing processes. When examined in terms of tear strength; It has been observed that the enzyme, stonewash and bleaching processes reduce the strength values of the fabrics. When the back pocket stripping results are examined; Each washing process on light and heavy weight fabrics directly affects the result of back pocket stripping. It has been observed that enzyme and softening treatments reduce the back pocket peel strength.