Algılanan liderlik tarzları ve kişilik yapılarının iş akış deneyimine etkisi
Perceived leadership styles and the effects of personal structures on work flow experience
  1. Tez No: 677360
  2. Yazar: ELİF ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akış, İş Akış Deneyimi, Kişilik, Dönüşümsel ve Etkileşimsel Liderlik, Mutluluk, Flow, Workflow Experience, Personality, Transformational and Interactional Leadership, Happiness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada algılanan liderlik tarzları ve kişilik yapılarının pozitif psikoloji alanında ele alınan iş akış deneyimi üzerindeki etkisi incelemektedir. Araştırmadaki bağımsız değişkenler kişilik yapıları ve liderlik tarzları iken, bağımlı değişken ise iş akış deneyimidir. Bu doğrultuda kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşunda çalışan 375 kişiden anket yöntemiyle elde edilen verilerle araştırma yapılmıştır. Akış Deneyimi ile Kişilik Özellikleri bulguları incelendiğinde; dışa dönüklük, duygusal denge, deneyimlere açıklık, sorumluluk ve yumuşak başlılık faktörleri ile akış deneyimi arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Akış deneyimi üzerinde en fazla etkisi olan kişilik özelliği boyutu dışa dönüklük olup sırası ile sorumluluk ve duygusal denge takip eder. Akış deneyimi üzerinde kişilik özelliklerinden deneyimlere açıklık ve yumuşak başlılık etkisine rastlanmamıştır. Akış deneyimi ile çok boyutlu liderlik temel alt boyutlarından Etkileşimsel liderlik ve Dönüşümsel liderlik arasında pozitif anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Akış deneyimine Etkilişimsel ve Dönüşümsel liderliğin etkisi bulunmakla birlikte, Dönüşümsel liderliğin etkisi Etkilişimsel liderliğe göre daha fazladır. Tüm bulgular ele alındığında iş yaşamında kişisel ve kurumsal düzeyde akış deneyiminin sağlanması ve artırılması için çalışan seçimi, örgüt yapısı ve liderlik uygulamaları vb. faktörler incelenip geliştirildiğinde; birinci planda insan mutluluğu ve buna bağlı çalışan mutluluğunu ortaya çıkaran ortam ve uygulamalar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the interaction between perceived leadership styles and personality structures and flow experience in the field of positive psychology. While the independent variables in the research are personality structures and leadership styles, the dependent variable is flow experience. In this direction, 375 people who work in a non-profit, voluntary service organization that has a legal entity in Turkey, subject to the provisions of private law, work for the public benefit were surveyed. With data obtained by the method, the researches was conducted. When the findings of Flow Experience and Personality Traits are examined; It was observed that there was a significant relationship between flow experience and extraversion, emotional balance, openness to experiences, responsibility and mildness. The personality trait dimension that has the greatest effect on the flow experience is extraversion, followed by responsibility and emotional balance, respectively. Openness to experience and mildness from personality traits has not been found to have an effect on the flow experience. Positive significant relationships were determined between the flow experience and the main sub-dimensions of leadership; multi-dimensional leadership, transactional leadership, transformational leadership, and multi-dimensional leadership. Although both Interactional and Transformational leadership have an effect on the flow experience, the effect of Transformational leadership is greater than that of Interactional leadership. Considering all findings, in order to ensure and increase the flow experience on personal and corporate levels, when the factors of employee selection, organization structure and leadership practices, etc. in business life are examined and improved; environments and practices that bring out the human and therefore employee happiness in the first place can be provided.