Borderline kişilik özelliklerine sahip bireylerin duygusal tepkisellik ve romantik ilişkilerde yakınlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotional responsiveness and the level of intimacy in romantic relationships of individuals with borderline personality traits
- Tez No: 677376
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Özellikleri, Duygusal Tepkisellik, Romantik İlişkiler ve aşk, Borderline personality traits, emotional responsiveness, romantic relationships and love
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; Borderline Kişilik Özelliklerine Sahip Bireylerin Duygusal Tepkisellik ve Romantik İlişkilerde Yakınlık Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi araştırılmaktadır. Elde edilen bulgularla literatürdeki mevcut çalışmalara destek sunmak amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde çalışmaya konu olan problem durumu açıklanmış, hipotezler belirtildikten sonra araştırmanın amacı, araştırmanın önemi ve gerekçesi, araştırmanın sayıltıları, araştırmanın sınırlılıkları ve araştırmanın temel kavramlarının tanımları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise kişiliğin tanımı ve gelişimi, kişilik bozuklukları, A, B ve C kümesi kişilik bozuklukları, borderline kişilik bozukluğu, duygusal tepkisellik, romantik ilişkilerde yakınlık, romanti ilişkiler ve aşk, üçgen aşk kuramına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde“yöntem”den bahsedilmiştir. Araştırmanın modeli tanıtılarak, uygulamanın kimlerle yapıldığı, verilerin nasıl toplandığı, veri toplama araçlarının içeriğinin ne olduğu, toplanan verilerin nasıl analiz edildiğine ilişkin bilgiler verilmiş, çalışmada elde edilen sonuçların analizi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde bulgulara yer verilmiş, araştırma bulguları literatür eşliğinde tartışılmış ve sonuçlarla ilişkili olarak önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın katılımcıları duygusal bir ilişki içinde bulunan (Evli, Nişanlı, romantik ilişki içinde ya da son altı ay içerisinde romantik ilişki içinde bulunmuş kadınlar), 18-40 yaş arası kişiler içinden gönüllük esasıyla seçilmiştir. Katılımcılara sırayıla, sosyo demografik veri formu, Borderline Kişilik Özellikleri Ölçeği, Duygusal Tepkisellik Ölçeği, Romantik İlişkilerde Yakınlık Düzeyi Ölçeği uygulanmış ve elde edilen veriler üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between emotional responsiveness and the level of intimacy in romantic relationships of individuals with Borderline Personality Traits. The findings are intended to support existing studies in the literature. In the introduction section, which is the first part of the study, the problem situation that is the subject of the study was explained, after the hypotheses were stated, the purpose of the study, the importance and justification of the study, the counts of the study, the limitations of the research and the definitions of the basic concepts of the research were explained. In the second chapter, the definition and development of Personality, Personality Disorders, A, B, and C cluster personality disorders, borderline personality disorder, emotional reactivity, closeness in romantic relationships, the romantic relationships, love theory, love triangle have been given. In the third part of the study, the“method”is mentioned. By introducing the model of the study, information about who the application was made with, how the data was collected, what is the content of the data collection scale, how the collected data was analyzed, the results obtained in the study were analyzed. In the fourth part of the study, the findings were included, the research findings were discussed along with the literature and suggestions were made in relation to the results. Participants in the study were selected on the basis of volunteering among people aged 18-40 who were in an emotional relationship (married, engaged, romantically involved, or individuals who had been in a romantic relationship in the last six months). In order, socio-demographic data form, Borderline Personality Traits Scale, Emotional Responsiveness Scale, İntimacy level scale in romantic relationships were applied to the participants and evaluations were made based on the data obtained.