Türkiye'de yayın yapan televizyon kanallarının instagram hesaplarındaki 'askeri' haberler kategorisinin kullanımı: TRT haber, FOX haber ve Haber Türk örneği
Television channels broadcasting in Turkey 'military' news on instagram accounts category usage: TRT news, FOX news andnews Turkish example
- Tez No: 677380
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Askeri haber, İnstagram, Analiz, Şehit, Bayrak, Egemen Güç, Military news, İnstagram, Sovereign power, Flag, Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde, milliyetçi kimliğin yeniden üretimi, toplumdaki birlik kavramının devamı çerçevesinde ötekileştirmenin bir tehdit unsuru olarak varlığını güçlendiren ve ötekileşmiş olguya karşı düşmanlığı canlı tutan korku temsili olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu temsilin bir örneği olarak sosyal ağlar önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada söylem analizi ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Konuya uygunluğu göz önünde bulundurularak, metin ve metnin içinde üretildiği sosyo-kültürel bağlam arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bir başka anlatımla bu çalışmanın amacı; seçilen haber kanallarının instagram sayfalarında“askeri”haberleri verme tarzlarını incelemektir. Ele alınan tüm kanalların toplam 444 tane haberi nicel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Günümüzün basın kuruluşları ve haber platformları, özellikle askeri haberlerde egemen söylemin inşasında önemli bir rol oynamaktadırlar. Askeri haberler genel hatlarıyla kutsal bayrak- kutsal vatan kutsal üniforma ve kutsal asker kapsamında ele alınmaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında kutsal bir kavram içinde yer alan askeri faaliyetler ve askeri konular belirli inşaaları ortaya çıkartmaktadır. Bu bağlamda ideoloji üretimine sebep olan ve bu algıyı pekiştiren faktörler toplum ve haber üreticilerinin bakış açısıyla değerlendirmektir. Bu çalışma kapsamında incelenen askeri haberlerin akışı içindeki görseller, metin yapıları ve kavramların analizi haberin söyleminde açıklanmıştır. Ardından da şehit kategorisinde üç, askeri teknoloji kategorisinden ve askeri eğitim kategorisinden birer haber eleştirisel söylem analizi yöntemi ile ele alınarak haberlerin söylemleri ortaya konulmuştur. Fox Haber, TRT Haber ve Haber Türk kanallarının 1 Mayıs 2020 ile 4 Eylül 2020 tarihleri arasında askeri kategoriye ait haberlerinin, görüntülenme sayısı, beğeni sayısı, yorum sayısı, fotoğraf sayısı, toplam emoji içeren yorum ve bayrak emoji içeren yorum sayıları nicel yöntemlerle ele alınmıştır. İncelemede şehit haberlerinin dini olgular ve egemen güç konjonktründe farklı ideolojik yapılarda nasıl ele alındığı çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Son aşamada da haberlerin içeriği ve sonucu verilerek haberlerin analizi tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In todays' world, the reproduction of nationalist identity is a continuation of the concept of unity in society. Social networks take an important place as an example of certain representations. Critical discourse analysis and quantitative research methods were used together in this thesis. The aim of this study is to examine the style of posting“military”news on the Instagram pages of selected news channels. A total of 444 news stories from these news channels were analyzed by quantitative analysis method. The number of views, the number of likes, the number of comments, the number of photos, the total number of emojis with comments, the number of flag emojis with comments on Instagram accounts of the Turkish news channels, Fox News, TRT News and Haber Türk posted between 1st of May 2020 to 4th of September 2020 were examined with the quantitative analysis technique. In the analysis, how the martry news are handled in different ideological structures with the conjuncture of religious phenomena and sovereign power constitutes the main aim of this thesis. In this context, the factors that cause the production of ideology and reinforce this perception are to evaluate from the perspective of society and news producers. The visuals, text structures and analysis of concepts in the flow of military news examined within the scope of this study are explained in the discourse of news. Then, three news stories in the category of martyrs, one news story in the category of military technology, and one news story in the category of education were analyzed with the method of critical discourse analysis concepts are explained in the news discourse. Next up, by using critical discourse analysis, discourses of news are revealed with an investigation of three news in the category of martyrs and one news in the military technology and military education categories.