Okul öncesi görsel sanatlar atölyesi bağlamında görsel kültür çalışmaları: Bir durum çalışması
Visual literacy studies in the context of the preschool visual arts workshop: A case study
- Tez No: 677381
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel kültür, Sanat eğitimi, Okul öncesi dönem, Visual culture, art education, preschool period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Görsel uyaranlar ile kuşatıldığımız günümüz dünyasında görsel bir dil oluşumu doğal bir sonuçtur. Sınırsız bir boyut kazanan görsel dil, görsel deneyimin görülen ve görülenin anlamlandırılması ile görsel kültürü açıklamış olur. Bu araştırmanın amacı, Okul Öncesi Dönem okullarındaki Görsel Sanatlar Atölyelerinde uygulanacak olan görsel kültür çalışmalarının öğrenci çalışmalarına etkisinin değerlendirilmesidir. Araştırma Görsel Sanatlar atölyelerinde görsel kültür çalışmalarının öğretim uygulamalarına dayandığından nitel araştırma desenlerinden Durum çalışması aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulaması 2019-2020 öğretim yılı Sanat Atölyelerin de Ankara Dadya Çocukları Okulunda gerçekleştirilmiştir. Yaş grupları 48-72 ay olan 26 öğrencinin tümü üzerinde uygulanmış ancak 6 odak öğrenci belirlenmiştir. Araştırmanın verileri; fotoğraf, video kayıtları ve araştırmacı günlüğü araçları ile toplanmıştır. Görsel- işitsel malzemelerden elde edilmiş doküman incelemesi ve araştırmanın verileri betimsel analiz yoluyla çözümlenmiş elde edilen bulgular araştırma sorularına bağlı kalınarak yorumlanmıştır. Elde edilen verilerden“Kandinsky”,“Picasso”,“Leonardo Da Vinci”,“Kültür”ve“Sembol”olmak üzere beş sanat etkinliği konusuna ulaşılmıştır. Bulguların sonucunda, çocukların görsel kültür alt disiplinlerini anlamlandırmaya yönelik farkındalık kazandıklarına, sanatsal çalışmalarında toplumsal ve çevresel imgeleri kullanmaya başladıklarına, görsel okuma seviyesinin arttığına ve görsel imgelere karşı toplumu bilinçlendirme yönünde isteklilik gösterdiklerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world where we are surrounded by visual stimuli, the development of visual language is a natural outcome. The visual language, which acquires an unlimited dimension, provides an explanation for the visual culture by giving meaning to what is seen and viewed. The purpose of this research is to evaluate the effect of visual literacy studies when applied in preschool visual arts workshops on student work. Since the research is based on the teaching practices of visual culture studies in visual arts workshops, it has been conducted through case study, one of the qualitative research designs. The application of the study was conducted in Ankara Dadya Children's School in the art workshops for the 2019-2020 academic year. It has been applied to all 26 students whose age groups were 48 to 72 months, however 6 target students were determined. Research data; were collected using photographs, video recordings, and researcher journal tools. The analysis of documents obtained from audiovisual materials and research data were reviewed through descriptive analysis and the results obtained were interpreted in relation to the research questions. From the obtained data, five topics of artistic work, namely“Kandinsky”,“Picasso”,“Leonardo da Vinci”,“Museum”and“Symbol”were reached. As a result of the results, it was found that children became aware of the understanding of the sub-disciplines of visual culture, began to use social and environmental images in their artistic works, their level of visual reading increased, and they were ready to raise awareness against visual images in society.