Online eğitim ile yüz yüze eğitim sürecinin öğretmen ve idareci görüşleri kapsamında incelenmesi
Examination of the face-to-face training process with online education from the point of view of teachers and administrators / Изучение мнений администрации и учителей по поводу формобучения: офлайн и онлайн / Аралыктан (онлайн) жана жакындан (офлайн) билим берүү процессинин мугалим жана башкаруучунун (админстратор) пикирлери боюнча изилдениши
  1. Tez No: 677480
  2. Yazar: HASAN BARBOROS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM BAYNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Online Eğitim, Uzaktan Eğitim, Tutum, Online Education, Distance Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmada, Türkiye ve Kırgızistan için geçerli ve güvenilir online eğitime ilişkin öğretmen tutum ölçeği geliştirmek amaçlanmıştır. Ayrıca geliştirilen ölçekler çerçevesinde, Türk ve Kırgız öğretmenlerin online eğitime ilişkin tutumlarını belirlemek ve bu tutumlara etki eden değişkenleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemi ile yürütülen bu çalışmada, nicel araştırma desenlerinden Tarama Yöntemi (TY) kullanılmıştır. Araştırmanın Türkiye örneklem grubu, Basit Seçkisiz Örnekleme Yöntemi (BSÖY) ile belirlenmiştir. Bu yöntemle belirlenen öğretmenler Manisa ili Salihli ilçesinde görev yapan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri arasından rastgele belirlenen 354 kadın, 392 erkek olmak üzere toplam 746 öğretmendir. Araştırmanın Kırgızistan örneklemi de BSÖY ile belirlenmiş Bişkek şehrinde görev yapan 233 kadın, 24 erkek öğretmen olmak üzere toplam 257 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Türkiye için araştırmacı tarafından geliştirilen Online Eğitime İlişkin Öğretmen Tutum Ölçeği (OEİTÖ), Kırgızistan için Kırgız Online Eğitim Tutum Ölçeği (KOETÖ) ve her iki örneklem için araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada ölçek geliştirmede ölçek geliştirme basamakları sırası ile uygulanmış ve uzman görüşleri çerçevesinde ölçekler geliştirilmiştir. Ayrıca Kırgızistan ölçeğinin geliştirilmesinde çeviriler için uzman görüşünden yararlanılmış, ölçekteki her bir madde Kırgız kültürüne uyumlu hale getirilmiş ve tek bir özelliği ölçmesine özen gösterilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS paket programı ve AMOS programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin güvenirlik analizi Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri her bir ölçek için ayrı ayrı olarak yapılmıştır. Değişkenlerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden, Bağımsız Örneklem t Testi'nden ve One Way Anova Testi'nden yararlanılmıştır. Araştırmada 25 maddeden oluşan Türkiye için OEİTÖ ve 24 maddeden oluşan Kırgızistan için KOETÖ geliştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular Türkiye örneklemi için, Türk öğretmenler, online eğitimin faydalarına yönelik olumlu tutum puanına sahipken; online eğitimin sınırlılıklarına ilişkin daha düşük tutum puanlarına sahiptir. Türk öğretmenlerinin online eğitime ilişkin tutumları;“kurum görevi”,“kademe”ve“online eğitim süresi”değişkenlerinde anlamlı düzeyde farklılık gösterirken;“mesleki kıdem”,“öğrenim durumu”,“kurum türü”ve“lise türü”değişkenlerinde anlamlı farklılık göstermemektedir. Araştırmada Kırgızistan örneklemi için bulgular incelendiğinde Kırgız öğretmenlerin online eğitime ilişkin tutumları kurum görevi“, ”kademe“, ”online eğitim süresi“, ”mesleki kıdem“, ”öğrenim durumu“, ”kurum türü“ ve ”lise türü" değişkenlerinde anlamlı farklılık göstermemektedir. Ölçek alt boyutlarında ise bazı değişkenlerde anlamlı farklılığa rastlanılmıştır. Kırgız öğretmenlerin online eğitime ilişkin tutum puanları oldukça yüksektir. Araştırma sonuçlarına göre Kırgız ve Türk öğretmenlerin ortak maddelerden aldıkları puanlar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve her iki grup içinde tutum puanlarının farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Türk öğretmenlerin ve Kırgız öğretmenlerin online eğitime ilişkin tutumları benzerdir. Ayrıca ölçek toplam puanlarında da her iki grup için anlamlı farklılık bulunamamıştır. Araştırmada Türkiye örnekleminde elde edilen sonuçlara göre kadın öğretmenlerin online eğitimin fayda ve avantajlarına yönelik tutumları erkek öğretmenlere göre daha yüksek iken online eğitimin dezavantajlarında erkek öğretmenlerin tutum puanları yüksektir. Ayrıca Türk öğretmenlerde online eğitim yapma süresi arttıkça ölçekten alınan tutum puanlarının da yükseldiği görülmüştür. Kırgızistan örnekleminden elde edilen sonuçlara göre kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre online eğitime ilişkin tutum puanları daha düşüktür. Fakat bu düşük puan anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir. Kırgız öğretmenlerde de online eğitim süresi arttıkça online eğitime ilişkin tutum puanlarının yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır. Online eğitime ilişkin öğretmen görüşlerinin daha derinlemesine incelenmesi için ilgili konu, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak araştırılabilir. Online eğitime ilişkin öğretmen görüşlerinin yanında öğrenci görüşleri de farklı veri toplama araçları kullanılarak araştırılabilir. Ayrıca öğretmenlerin online eğitimde yaşadıkları sorunların tespitine yönelik ve online eğitimde kullanılan dijital araçlara yönelik yeni çalışmalar yapılabilir. Araştırmada geliştirilen ölçekler farklı ülkeler üzerinden ve aynı ülkede farklı örneklemler üzerinden tekrar kullanılabilir ve sonuçlar karşılaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop a valid and reliable teacher attitude scale towards online education for Turkey and Kyrgyzstan. In addition, within the framework of the developed scales, it was aimed to determine the attitudes of Turkish and Kyrgyz teachers towards online education and to reveal the variables that affect these attitudes. In this study conducted with a quantitative research method, Screening Method (TR), one of the quantitative research methods, was used. The Turkish sample group of the study was determined using the Simple Random Sampling Method (SRSM). The teachers determined by this method are randomly determined teachers from among preschool, primary, secondary and high school teachers working in Salihli district of Manisa province, 354 females and 392 males, totally 746 teachers. The Kyrgyzstan sample of the research consists of a total of 257 teachers, 233 female and 24 male teachers working in the city of Bishkek, determined by SRSM. In the collection of research data, the Online Education Attitude Scale (OEAS) developed by the researcher for Turkey, the Kyrgyz Online Education Attitude Scale (KOEAS) for Kyrgyzstan and the personal information form prepared by the researcher for both samples were used. In the research, the scale development steps in scale development were applied sequentially and scales were developed within the framework of expert opinions. In addition, in the development of the Kyrgyz scale, expert opinion was used for translations, each item in the scale was adapted to the Kyrgyz culture and care was taken to measure a single feature. SPSS program and AMOS program were used in the analysis of the research data. Reliability analysis of the obtained data Exploratory and Confirmatory Factor Analyzes were performed separately for each scale. Descriptive statistics, Independent Sample t-Test and One Way Anova Test were used in the analysis of variables. In the study, OEAS for Turkey, which consists of 25 items, and KOEAS for Kyrgyzstan, consisting of 24 items, were developed. Findings of the study For the Turkish sample, Turkish teachers have positive attitude scores towards the benefits of online education, but lower attitude scores regarding the limitations of online education. While Turkish teachers' attitudes towards online education differ significantly in the variables of“institutional task”,“level”and“online education period”, they do not differ significantly in“professional seniority”,“educational status”,“institution type”and“high school type”variables. When the findings for the Kyrgyz sample are examined in the study, the attitudes of Kyrgyz teachers towards online education do not show a significant difference in the variables of institution duty“level”,“online education period”,“professional seniority”,“educational status”,“institution type”and“high school type”. In the sub-dimensions of the scale, a significant difference was found in some variables. Kyrgyz teachers' attitude scores towards online education are quite high. According to the results of the research, the scores obtained by the Kyrgyz and Turkish teachers from the common items were analyzed comparatively and it was concluded that the attitude scores did not differ between the two groups. The attitudes of Turkish teachers and Kyrgyz teachers towards online education are similar. In addition, no significant difference was found for both groups in terms of scale total scores. According to the results obtained in the sample of Turkey in the study, female teachers 'attitudes towards the benefits and advantages of online education are higher than male teachers, while male teachers' attitude scores are higher in the disadvantages of online education. In addition, it was observed that as the duration of online education of Turkish teachers increased, the attitude scores obtained from the scale also increased. According to the results obtained from the Kyrgyz sample, female teachers' attitude scores towards online education are lower than male teachers. However, this low score is not significantly different. It was concluded that as the duration of online education increases, assessments of Kyrgyz teachers' attitudes towards online learning increase. To further explore the views of teachers on online education, the subject can be explored using qualitative research methods. In addition to the views of teachers on online education, student views can also be researched using various data collection tools.In addition, new research could be conducted to identify the challenges teachers face in online education and for the digital tools used in online education. The scales developed in the course of the study can be reused across countries and across different samples in the same country, and the results can be compared.