Yerli turistlerin şarap turizminde unutulmaz turizm deneyimlerinin tavsiye etme niyetlerine etkisi: Şarap turizmi örneği
The impact of memorable tourism experiences of domestic tourists on the intention to recommend: A case of wine tourism
  1. Tez No: 677503
  2. Yazar: HATİCE ÜNAL ELGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNSELİ GÜÇLÜTÜRK BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Şarap Turizmi, Şarap Rotası, Süryani Şarabı, Unutulmaz Turizm Deneyimi, Tavsiye Etme Niyeti, Wine Tourism, Wine Route, Syriac Wine, Memorable Tourism Experiences, Intention to Recommend
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Geçmişten günümüze şarap her dönemde ve her toplumda önemli bir yer edinmiştir. Değerlendirilme biçimleri farklılık gösterse de şarap insan yaşamında var olmaya devam etmiş ve sosyo-kültürel alanda olduğu kadar sosyo-ekonomik alanda da şarabın önem arz ettiği görülmüştür. Yerli turistlerin şarap turizmi içerisinde elde ettikleri unutulmaz turizm deneyimleri ve tavsiye etme niyetleri bu araştırmanın konusudur. Bu araştırmanın temel amacı, yerli turistlerin Türkiye'nin Mardin şehrinde şarap turizmine yönelik unutulmaz turizm deneyimlerini tespit etmek ve unutulmaz turizm deneyimlerinin tavsiye etme niyetlerine etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Bu bağlamda 288 kişiyle anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre araştırmada sınanan hipotezlerden“Unutulmaz turizm deneyimi ile başkalarına tavsiye etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır”;“Cinsiyete göre unutulmaz turizm deneyimi, başkalarına tavsiye etme niyetini anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir”;“Birlikte seyahat edilen kişi tercihine göre unutulmaz turizm deneyimi anlamlı şekilde farklılık göstermektedir”ve“Eğitim durumuna göre başkalarına tavsiye etme niyeti anlamlı olarak farklılaşmaktadır”hipotezleri kabul edilmiştir. Çalışma sonuçlarının yerli turistler kapsamında şarap turizmi alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma sonuçlarından hareketle uygulayıcılara ve diğer araştırmacılara birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From past to present, wine has gained an important place in every period and in every society. Although the ways of being evaluated differed, wine continued to exist in human life and it was seen that wine was important in the socio-economic field as well as in the socio-cultural field. The memorable tourism experiences that domestic tourists have in wine tourism and their intention to recommend is the subject of this research. The main purpose of this study is to determine the memorable tourism experiences of domestic tourists for wine tourism in the city of Mardin in Turkey and to determine whether memorable tourism experiences have an effect on the recommendation intentions. In this context, a survey was conducted with 288 people. According to the findings obtained, among the hypotheses tested in the research,“There is a significant relationship between the memorable tourism experiences and the intentions to recommend it to others”;“memorable tourism experiences by gender affects the intentions to recommend to others in a meaningful and positive way”; ''The memorable tourism experience differs significantly according to the preference of the person traveling together'', and“The intentions to recommend to others differs significantly according to the educational status”hypotheses were accepted. It is thought that the results of the study will contribute to the field of wine tourism within the scope of domestic tourists. Some suggestions were presented to practitioners and other researchers based on the results of the study.