1844-45 (H.1260-61) tarihli Temettü'ât Defterlerine göre Bursa ilinin Yenişehir kazasına bağlı Çelebi, Kozdere, Burçin, Köprühisar, Çardak Karyelerinin iktisâdi ve içtimaî durumu
According to the Dividend Books dated 1844-45 (H.1260-61), the earth and the state of the straws of the Celebi, Kozdere, Burcin, Kopruhisar, Cardak Carries connected to the Yenişehir township of the city of Bursa
  1. Tez No: 677537
  2. Yazar: SELİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT CIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Ekonomik Durum, Temettü'ât, Vergi, Yenişehir, Social and Economic Situation, Tax, Temettü'ât, Yenisehir
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
19. Yüzyılda Tanzimat Fermanı ile birlikte Osmanlı Devleti'nde özellikle vergi sisteminde değişiklikler yapılarak daha düzenli bir sistem oluşturulmaya çalışılmıştır. Temettü'ât defterleri ile birlikte hanelerin geçim kaynaklarından elde ettiği gelirler kayda geçirilerek herkesin gelirine göre vergi ödemesi esas alınmıştır. Defterler 19. Yüzyıl sosyal ve ekonomik yapı hakkında önemli bilgiler sunarak, hane sahiplerinin isimleri, geçim kaynakları ve ödedikleri vergiler hakkında bilgiler vermektedir. Kozdere, Burçın, Köprühisar ve Çardak karyelerinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılarak sosyal ve ekonomik durumları incelenmiştir. Çelebi Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09567-A) Çelebi Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 17758) Kozdere Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09561-A) Burçın Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09571-B) Köprühisar Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09559) Çardak Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09555-A)
Özet (Çeviri)
In the 19th century, with imperial edict of Gülhane, especially changes were made in the tax system in the Ottoman Empire, and a more regular system was tried to be established. Along with the Temettü'at books, the incomes of the households from their livelihoods were recorded and it was taken as a basis for everyone to pay taxes according to their income. The records provide important information about the social and economic structure of the 19th century, giving information about the names of the households, their livelihoods and the taxes they paid. In this thesis study, the transcription and evaluation of the Celebi, Kozdere, Burcin, Kopruhisar and Cardak townhouses in the Yenisehir district of Bursa province, which are mentioned below, were made and their social and economic conditions were examined. (ML. VRD. TMT. d Nr: 09567-A) Villiage of Çelebi (ML. VRD. TMT. d Nr: 17758) Villiage of Çelebi (ML. VRD. TMT. d Nr: 09561-A) Villiage of Kozdere (ML. VRD. TMT. d Nr: 09571-B) Villiage of Burçın (ML. VRD. TMT. d Nr: 09559) Villiage of Köprühisar (ML. VRD. TMT. d Nr: 09555-A) Villiage of Çardak