Sermaye yapısını belirleyen faktörler: Türkiye imalat sektörü üzerine bir inceleme
The determinants of capital structure: An investigaton on Turkish manufacturing sector
  1. Tez No: 677538
  2. Yazar: RECEP UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NASIF ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansman Yapısı, Yabancı Kaynaklar, Sermaye Yapısı Teorileri, Panel Veri Analizi, İmalat Sektörü Bilançoları, Financial Structure, Liabilities, Capital Structure Theories, Panel Data Analysis, Manufacturing Sector Balance Sheets
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sermaye yapısı, işletmelerin faaliyetlerinin sürdürülebilirliği noktasında önemli bir karar iken aynı zamanda da işletme faaliyetlerinin neticelerine göre de şekil alan bir finansal unsurdur. Bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren imalat ana sektörüne bağlı alt sektörlerin sermaye yapılarının içsel faktörlerden ne derecede ve ne şekilde etkilendiği araştırılmaktadır. Bu amaçla yapılan araştırmada, TCMB-TUİK işbirliği çerçevesinde oluşturulan sektör bilançolarından yararlanılarak 24 imalat alt sektörünün 2009-2019 yılları arasındaki toplulaştırılmış finansal verileri kullanılarak panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, toplam kaldıraç oranını likidite ve varlık yapısı negatif yönde; ihracat yoğunluğu pozitif yönde; uzun vadeli kaldıraç oranını kârlılık, büyüme fırsatları negatif yönde; likidite, büyüklük, varlık yapısı, ihracat yoğunluğu pozitif yönde; kısa vadeli kaldıraç oranını likidite, varlık yapısı negatif yönde; kârlılık pozitif yönde etkilemektedir. Oluşturulan modellerde kullanılan değişkenler içerisinde yer alan varlık yapısı ve kârlılık değişkenlerinin işletmelerin borç kullanma derecesini en fazla etkileyen değişkenler olduğu söylenebilir. Netice itibarıyla imalat sektörünün sermaye yapısı tercihinde finansman hiyerarşisi ve ödünleşme teorisi yaklaşımlarına uygun davranış gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulguların, politika yapıcılar, finansal analistler, yatırımcılar ve araştırmacılar açısından önem arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The capital structure is a critical decision for the sustainability of the company's activities and a financial factor that takes shape according to the results of the company's activities. This study investigates how and to what extent firm-level factors affect the capital structures of sub-sectors connected to the main manufacturing sector operating in Turkey. For this purpose, we applied panel data analysis using of financial data of 24 manufacturing sub-sectors between 2009-2019 by using the sector balance sheets created within the framework of the CBRT-TSI cooperation. According to the study results, while liquidity and asset structure ratio negatively affect the total leverage, export intensity affects positively. While profitability and growth opportunities affect the long-term leverage ratio negatively, liquidity, size, asset structure, and export intensity affect positively. Meanwhile, liquidity and asset structure negatively affect the short-term leverage ratio, profitability affects it positively. We can assert that the asset structure and profitability variables, which are between the variables used in the created models, are the variables that most affect the level of debt using of companies. As a result, we determined that the manufacturing sector act under pecking order theory and trade off theory approaches in their capital structure preferences. We consider that the study results will be substantial for policymakers, financial analysts, investors, and researchers.