Annelerin doğum sonu dönemde güvenlik hisleri ile emzirme öz-yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mothers' safety feelings and breastfeeding self-efficacy in the postpartum period
- Tez No: 677572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, doğum sonu dönem, ebe, emzirme öz-yeterliliği, güvenlik hissi, Breastfeeding self-efficacy, feeling of security, midwife, mother, postpartum period
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Araştırma, annelerin doğum sonu dönemde güvenlik hisleri ile emzirme öz-yeterliliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapılmıştır. Araştırma verileri, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesine Bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Obstetri-Postpartum Servislerinde 1 Temmuz 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında doğum yapan 602 anneden toplanmıştır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği (DSGHÖ) ve Emzirme Öz-Yeterliliği Ölçeği kısa formu (EÖYÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Güvenilirlik testi (Cronbach Alfa), tanımlayıcı testler, t-testi, varyans, Kruskal Wallis ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin DSGHÖ toplam puan ortalamasının 58.77±7.77 olduğu, EÖYÖ'den alınan toplam puan ortalamasının ise 62.65±7.41 olduğu saptanmıştır. DSGHÖ ile EÖYÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; doğum sonu güvenlik hisleri ile emzirme öz-yeterlikleri arasında pozitif yönde ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.327, p=0.0001). Sonuç: Annelerin doğum sonu güvenlik hislerinin iyi düzeyde olduğu, emzirme öz-yeterliklerinin yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Annelerin doğum sonu dönemde kendilerini güvende hissetmeleri emzirme öz yeterliliklerini olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted to evaluate the mothers' sense of security and breastfeeding self-efficacy in the postpartum period. Material and method: The research was conducted in a descriptive and relationship-seeking manner. Research data were collected from 602 mothers who had births between 1 July 2020 and 31 December 2020 in Obstetrics-Postpartum Services of the Gynecology and Pediatrics Hospital of Elazig Fethi Sekin City Hospital. Personal information form, Postpartum Feelings of Security Scale (PFSS) and Breastfeeding Self-Efficacy Scale short form (BSFES) were used in the study. In the evaluation of the data; Reliability test (Cronbach Alpha), descriptive tests, t-test, variance, Kruskal Wallis and Pearson correlation analysis were used. Results: It was determined that the total mean score of the mothers in the PFSS was 58.77±7.77, and the total mean score from the BSFES was 62.65±7.41. When the relationship between PFSS and BSFES score averages is evaluated; A positive correlation was found between postpartum security feelings and breastfeeding self-efficacy (r=0.327, p=0.0001). Conclusion: It was found that the postpartum safety feelings of the mothers were at a good level and their breastfeeding self-efficacy was at a high level. The fact that mothers felt safe in the postpartum period positively affected their breastfeeding self-efficacy.