Doğum sonu dönemde algılanan eş desteği ve güvenlik hissinin kadınların emzirme öz yeterliliğine etkisi
The effect of perceived spousal support and sense of security on women's breastfeeding self-efficacy in the postpartum period
- Tez No: 690859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Eş desteği, Güvenlik hissi, Emzirme, Öz yeterlilik, Woman, Partner support, Sense of security, Breastfeeding, Self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma doğum sonrası dönemde algılanan eş desteği ve güvenlik hissinin kadınların emzirme öz yeterliliği üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan araştırma, Ekim 2020- Şubat 2021 tarihleri arasında İstanbul ilindeki Bahçelievler Devlet Hastanesi' nde doğum sonu kontrolleri için başvuran 350 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan veri toplma formu; kişisel bilgi formu, erken lohusalık sürecinde kadınların algıladığı eş desteği ölçeği, annelerin doğum sonu güvenlik hisleri ölçeği ve postpartum emzirme öz-yeterlilik ölçeğinden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum değerleri ile ortalamaların karşılaştırılmasında, ANOVA, mann-whitney U testi, student t testi kullanılmıştır. Veriler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ise Spearman's korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmamızda kadınların eğitim düzeyi, gelir durumu algısı yüksek olan ve eşin çalışma saatlerinin düzenli olan kadınların algıladıkları eş desteğinin, doğum sonu dönemdeki güvenlik hisslerinin ve emzirme öz yeterliliklerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında emzirme konusunda bilgi sahibi olan kadınların da algıladıkları eş desteğinin, doğum sonu dönemdeki güvenlik hisslerinin ve emzirme öz yeterliliklerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kadınların algıladıkları eş desteği ve doğum sonu güvenlik hisleri ölçeği toplam puan ve alt boyutları ile postpartum emzirme özyeterlilikleri arasında pozitif zayıf bir ilişki saptanmıştır. Doğum sonu erken dönemde eş desteği bulunan ve kendilerini güvende hisseden kadınların emzirme öz yeterliliklerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of perceived spousal support and sense of security on breastfeeding self-efficacy of women in the postpartum period. The descriptive and cross-sectional study was conducted with 350 women that applied for postpartum check-ups at Bahçelievler State Hospital in Istanbul between October 2020 and February 2021. Data collection form used in collecting research data consists of the personal information form, the scale of spousal support perceived by women during the early puerperium, the mothers' postpartum security feelings scale, and the postpartum breastfeeding self-efficacy scale. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 program. ANOVA, mann-whitney U test and student t test were used to compare the percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values and means in the evaluation of the data. Spearman's correlation analysis was used to determine the relationship between the data. In our study, it was determined that the perceived spousal support, feelings of security in the postpartum period, and breastfeeding self-efficacy were higher among women with a high level of education, perception of income and regular working hours. In addition, it has been determined that women having knowledge about breastfeeding have higher perceived spousal support, feelings of security in the postpartum period, and breastfeeding self-efficacy. A weak positive correlation was found between the women's perceived spousal support and postpartum feelings of security scale total score and sub-dimensions and their postpartum breastfeeding self-efficacy. It has been determined that women having spousal support and feeling safe in the early postpartum period have higher breastfeeding self-efficacy.