Kayseri Râşid Efendi Kütüphanesi'ndeki kıraat ve tecvîd yazmaları
Recitation and tajweed manuscripts in Kayseri Rashid Efendi Library
  1. Tez No: 677623
  2. Yazar: SADİ ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tecvîd, El Yazmaları, Araştırmacılar, Eserler, Recitation, Tajweed, Manuscripts, Researchers, Works
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kıraat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kur'an-ı Kerim'i vahiy meleği Cebrâil'den (as) öğrenen, okuyan, ezberleyen Peygamberimiz (as) onu aynı titizlikle ashâbına öğretmiş, ezberlemeleri için teşvik etmiş, onları hem doğru okumaları hem de ezberlediklerini muhafaza etmeleri konusunda uyarmıştır. Bu yüzden denilebilir ki, ilmi bir disiplin olarak kıraat ilmi, vahyin başlangıcından itibaren Hz. Peygamber, sahâbe, tâbiîn ve takip eden dönemlerden, günümüze kadar ulaşmış ve dîni ilimler içerisindeki önemini hep korumuştur. Bu alanda nice âlimler yetişmiş, alana dair önemli eserler yazmışlardır. Bu eserlerin bir kısmı korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün hâlâ dünyanın birçok bölgesinde bulunan yazılı eserler, alana dair yapılan çalışmalara ilham kaynağı olmaktadır. En kıymetli hazinelerden daha değerli olan bu eserlerin, günümüze ulaşmasında önemli kurumlardan olan kütüphaneler, eserlerin korunup sonraki nesillere aktarılmasında önemli bir yere sahiptir. Birçok kütüphanede olduğu gibi, Kayseri'deki Râşid Efendi Kütüphanesi de içerisinde barındırdığı nice el yazması ve basma eserler ile araştırmacıların çalışma mekânlarından biridir. Bu çalışmada, adı geçen kütüphanede bulunan, içerikleri ve literatüre olan katkıları ile araştırmacıları ve okuyucularını bekleyen, el yazması Kıraat ve Tecvîd eserlerinin tespiti ile kısaca tanıtımı amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Kayseri Râşid Efendi Kütüphanesi'nde bulunan, Kıraat ve Tecvîd alanında yazılmış olan tespit edebildiğimiz eserleri üslup, yöntem, eserlerin müellifleri, içerikleri, telif edildiği dönemleri fiziki özelliklerini kısa bilgiler halinde sunacağız. Tezimizi, Giriş; tezin amacı, kıraat ilminin tanımı, Raşid Efendi Kütüphanesi tarihçesi, Birinci bölüm; nesir ve manzum kıraat eserleri, İkinci bölüm; nesir ve manzum tecvîd eserleri şeklinde bölümlere ayırarak tamamlayacağız.
Özet (Çeviri)
The Prophet who learned, read and memorized the Quran from the Angel of Gabriel taught his companions with the same diligence and encouraged them to memorize it. Also he encouraged them to both read the Quran correctly and maintain what they memorized. For this reasons it can be said that the recitation as a scientific disipline has reached until today from the beginning of the Qur'anic revelation and the period of Prophet Muhammad, the companions period and the following period. And it has always maintained its importance in religious science. Many connoisseur scholars were trained in this field and they wrote important works about it. Some of these works have been preserved and reached today. The written works still in many parts of the world are a source of inspiration for the field work. Libraries, which are important centers for research throughout history have an important position in preserving and transferring these works, which are more valuable that the most important treasures, to the next generations. Undoubtedly, the Rashid Efendi Library in Kayseri, as well as all over the world, is one of the study spaces of the researchers with its many manuscripts and printed works. In this study the manuscripts of recitation and tajweed which are waiting for researchers and readers with their contents and contributions to the literature will be briefly introduced. "In our study, we will basicly present the style, method, authors, contents, periods of copyright, technical features of the works that we have identified in the field of recitation and tajweed in the Kayseri Rashid Efendi Library. We will divide our thesis into: Introduction (The aim of thesis, the definition of the Recitation science, the history of the Rashid Efendi Library) First Part (Prose and verse works by discriminating the Recitation works) Second Part (Prose and verse works bu discriminating the Tajweed works) and we will complete in this way.