Yeni ürün geliştirme için kalite fonksiyon yayılımı'nın planlama matrisi ve Kano modelinin birlikte kullanılması
Integrating the Kano model into the planning matrix of quality function deployment in new product development
- Tez No: 677669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA HAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite Fonksiyon Yayılımı, Kano Modeli, Bebek Bezi, Quality function deployment, Kano model, Baby diaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Zorlu rekabet koşulları firmalara yeni ürün geliştirme döngülerini azaltarak pazara inovatif ürünler sunma konusunda giderek artan bir baskı uygulamaktadır. Ürün geliştirme sürecinde, özellikle bebek bezi gibi son derece rekabetçi endüstrilerde müşteri gereksinimlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi, tasarımın tekrarlanmasının önlenmesine ve dolayısıyla zaman ve kaynak israfını önlemeye yardımcı olacaktır. Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY), müşterinin sesini ürün mühendisliği özelliklerine dönüştürerek ürünleri tasarlamak için önemli bir metodoloji haline gelmiştir. Buna ek olarak, Kano modeli, belirli bir müşteri ihtiyacı karşılandığında bir müşterinin ne ölçüde memnun olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada, Kano modelini KFY'nin planlama matrisine entegre eden bir yaklaşım önerilmektedir. Uygulama için ürün olarak bebek bezi seçilmiştir. Bir bebek bezinin müşteri gereksinimlerinin önem ağırlıkları, hem önerilen ayarlanmış Kano-KFY (AKKFY) hem de geleneksel Kano-KFY modeli kullanılarak hesaplanmıştır. AKKFY'nin müşteri gereksinimlerinin önem ağırlıklarını etkin bir şekilde belirleyebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tough competition is applying an-ever increasing pressure on companies to offer innovative products to the market by reducing new product development cycle-times. Determining the customer requirements accurately early in the product development process, particularly in highly competitive industries such as baby diapers, would help to prevent design repetitions and consequently wasting time and resources. Quality Function Deployment (QFD) has turned out to be a key methodology to design products by converting the customer's voice into product engineering characteristics. In addition, Kano model emphasizes the degree to which a customer is satisfied when a particular customer need is met. In this study, an approach integrating the Kano model into the planning matrix of QFD was proposed. A baby diaper was selected for the study. The importance weights of customer requirements of a baby diaper were calculated using both the proposed Adjusted Kano-QFD (AKQFD) and traditional Kano-QFD model. It was demonstrated that the AKQFD could effectively prioritize the importance weights of customer requirements.