Phytolacca americana L. bitkisinin farklı habitatlardaki bazı ekolojik ve kimyasal parametrelerinin karşılaştırılması
Comparision of some ecological and chemical prameters of Phytolacca americana L. plant in different habitats
- Tez No: 677718
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ÖZBUCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Azot, Antioksidan, Büyüme Mevsimi, DPPH, Fenolik, Fosfor, FRAP, Antioksidant, DPPH, FRAP, Growth Season, Phenolic, Phosphour, Nitrogen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Ordu ili Ünye ilçesinde farklı habitat özelliklerine sahip lokalitelerden (temiz, kirli ve sulak alan) bitkinin genç, olgun ve senesens dönemlerinde toplanan P. americana bitkisinin yapraklarında N (azot), P (fosfor) içerikleri bakılmış ayrıca toplam fenolik madde, DPPH radikali giderme aktivitesi ile Demir (III) indirgenme antioksidan güç (FRAP) kapasite tayinleri incelenmiştir. Bitkinin olgun ve senesens döneminde toplanan meyve örneklerinde de fenolik, DPPH ve FRAP içerikleri belirlenmiştir. Çalışma yapılan habitatların toprak analizleri yapılmıştır.Tüm analiz edilen numuneler arasında en yüksek fenolik içerik değeri 263,25 mg GAE/g numune olarak senesens dönemde sulak alandan toplanarak oda sıcaklığında kurutulan ve su ile ekstrakte edilen bitki örneklerinin yaprak kısımlarının gözlenirken en düşük fenolik içerik değeri (0,22 mg GAE/g numune) ise yine aynı dönemde, aynı lokaliteden toplanılan bitki örneklerinin meyve kısımlarından aynı yolla hazırlanan ekstrakt durumunda saptanmıştır. 2,2-difenil-1-pikril hidrazil (DPPH) radikali giderme aktivitesi ve ferrik indirgeme antioksidan gücü yöntemlerine dayanılarak saptanan antiokisidan aktivite değerleri içinde en yüksek ve en düşük bulgular söz konusu örneklere aittir. Yapılan çalışma sonucunda temiz, kirli ve sulak alan olarak belirlenen farklı habitatlar arasında N (azot) ve P (fosfor) değerleri ortalamaları karşılaştırıldığında temiz ve sulak alan habitatlarındaki değerler kirli olarak belirlenen habitattaki değerlerden yüksek çıkmıştır. N (azot) verileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bitkinin vejetatif dönemindeki genç yapraklarının yüksek N konsantrasyonuna sahip olduğu belirlenmiştir. Meyve dönemi olan olgun dönemde ise azalmaya başlayıp senesens döneminde en düşük konsantrasyonda olduğu tespit edilmiştir. İstatistiki olarak önemli bulunmayan P değerleri ise her üç lokalitede benzer sonuçlar göstermekle beraber en yüksek değerler sulak alan bölgesine aittir. Toprak analiz sonuçları değerlendirildiğinde her üç habitatın killi-tınlı, hafif alkali, az tuzlu ve kireçli özellikte olduğu görülmüştür. Bununla beraber, kirli alanın azot, fosfor ve organik madde açısından yeterli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, N (nitrogen) and P (phosphorus) content and total phenolic content and (DPPH) radical scavenging activity and ferric reduction antioxidant power (FRAP) capacity were compared in P. americana leaves samples collected in young, mature and senescence period from localities (clean, dirty and wetland) with different habitat characteristics in Unye district of Ordu province. Phenolic, DPPH and FRAP contents were also determined in the fruit samples collected in the mature and senescence period of the plant.Among all tested samples, the highest phenolic content value was observed as 263.25 mg GAE/g sample in the case of extract prepared by extracting the leaf parts of the plant samples collected from the wetland during the senescence period with water after drying at room temperature, while the lowest phenolic content value (0.22 mg GAE / g sample was determined in the case of extract prepared in the same way from fruit parts of plant samples collected from the same locality in the same period. The highest and lowest results for the antioxidant activity values determined based on the 2,2-diphenyl-1-picryl hydrazyl (DPPH) radical scavenging activity and ferric reduction antioxidant power methods belong to the same samples. As a result of the study, when the mean values of N (nitrogen) and P (phosphorus) were compared among different habitats identified as clean, dirty and wetland, the values in clean and wetland habitats were higher than the values in the habitat determined as dirty. The N (nitrogen) data were found statistically significance. It has been determined that the young leaves of the plant in the vegetative period have high N concentration. It started to decrease in the mature period, which is the fruit period, and it was found to be at the lowest concentration during the senescence period. P (phosphour) values which are not statistically significant, show similar results in all three localities, but the highest values belong to the wetland region. When the soil analysis results were evaluated, it was seen that all three habitatas were clay loam, slightly alkaline, less salty and calcareous. However, it has been determined that the dirty area is sufficient in terms of nitrogen, phosphorus and organic matter.