Millî Kütüphane 06 Mil Yz A 3692 numaralı Mecmû'a-i Eş'âr (İnceleme-metin)
National Library 06 Mil Yz A number 3692 Mecmû'a-i Eş'âr (Text-analysis)
- Tez No: 677802
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmûᶜa-i Eşᶜâr, Şiir, Şâir, Gazel, İlâhî, Mecmûᶜa-i Eşᶜâr, Poem, Poet, Ghazal, Divine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı entelektüel tarihinin bir parçası olan mecmûaların literatüre katkıları ele alınmış; bilhassa şiir mecmûalarının ihtiva ettiği eserlerle edebiyat kültürümüzün aydınlatılması hedeflenmiştir. İncelenen mecmûa, Ankara Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu'nda 06 Mil Yz A 3692 arşiv numarasıyla kayıtlı bulunan antoloji niteliğindeki bir şiir mecmûasıdır. Çalışma, mecmûadaki 107 varak şiirin transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Tamamı 111 varak olan mecmûanın incelenen kısmında toplam 270 şiir bulunmaktadır. Müstensihi ve istinsah tarihi bilinmeyen mecmûada XIII. yy. ile XIX. yy. aralığında yaşamış, çoğu mutasavvıf olan 43 şâirin şiirleri yer almaktadır. Ağırlıklı olarak Hüdâyî, İsmail Hakkı, Yûnus Emre, Âşık Yûnus, Niyâzî-i Mısrî, Eşrefoğlu Rûmî ve Zekâyî'nin eserleri kaydedilmiştir. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuç olmak üzere temelde beş kısımdan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, mecmûalar hakkında genel bilgiler verilerek incelenen mecmûya değinilmiştir. Birinci bölümde, eserin tanıtımı, şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, mecmûada şiiri bulunan şâirlerin biyografilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni daha önce yayımlanan çalışmalarla karşılaştırılarak ortaya konulmuştur. Sonuçta mecmûanın edebiyatımıza katkıları değerlendirlmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the contributions of the collections that are a part of Ottoman intellectual history to the literature, literature and music culture-enlightenment of music were discussed, especially with the works included in the poetry collections. The collection examined is an anthology poetry collection registered in the Ankara National Library Manuscripts Collection with archive number 06 Mil Yz A 3692. The study consists of the transcribed text of 107 leaf poems in the collection and the analysis of this text. There are a total of 270 poems in the analyzed section of the collection, consisting of 111 pages. The compiler and the date of its compilation are not known. The collection includes the poems of 43 poets, mostly Sufis, from the 13th to the 19th century. The works of Hüdâyî, İsmail Hakkı, Yûnus Emre, Âşık Yûnus, Niyâzî-i Mısrî, Eşrefoğlu Rûmî and Zekâyî were mainly recorded. The study consists of five parts: introduction, three parts and conclusion. In the introduction, general information about the collection is given and the reviewed collection is mentioned. In the first chapter, the introduction of the work, its form and content features are discussed. In the second part, the biographies of the poets who have poems in the collection are included. In the third part, the transcribed text of the work has been presented by comparing it with previously published studies. As a result, the contributions of the collection to our literature have been evaluated.