Nâdire Dîvânı Sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Dictionary of Nâdire Dîvânı (Context index and functional dictionary)
  1. Tez No: 677847
  2. Yazar: SHOGOFA OZGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay edebiyatı, Nâdire Begüm, Bağlamlı dizin ve işlevsel Sözlük, Chagatai literature, Nâdire Begüm, Context Index and Functional Dictionary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1511
Özet
Çağatay edebiyatı şairleri ve eserleri hakkında pek çok ilmȋ ve akademik çalışma yapılmıştır. Lâkin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları birkaç tezden ibarettir. Bu tezle, Çağatay edebiyatının 19. yüzyıl büyük kadın şairi Mahlarayim Nâdire Begüm'ün Çağatay Türkçesi ile yazdığı divanının söz varlığı ortaya konmuştur. Tez, üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, şairin hayatı ve edebȋ kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, balğlamlı dizin ve işlevsel sözlük yer almaktadır. Bu bölümde, tanıklar alfabetik madde başlıkları altında toplanmış ve bu tanıkların divandaki kullanımları gösterilmiştir. Sözcüklerin kullanıldıkları anlam, bağlama göre tespit edilmiştir ve kelimelerin kökü tırnak içerisinde belirtilmiştir. Üçüncü bölüm, dizin üslûbu ve alfabetik sitemine göre hazırlanmış olan örneksiz sözlük bölümüdür. Bu bölümde, Divan'ı içeren sözcüklerin Türkiye Türkçesi karşılığı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many scientific and academic studies have been done about the poets of Chagatai literature and their works. However, the contextual index and functional dictionary studies consist of a few theses. With this theses, the vocabulary of Divan written in Chagatai Turkish by Mahlarayim Nâdire Begüm, the great 19th century female poet of Chagatai literature, has been revealed. This thesis includes of three pardts: In the first part, information about the poets life and literary personality is given. İn the second part, there is a contexual index and a functional dictionary. In this section, the witnesses are gathered under the headings of alphabetical articles and their usage in the divan is shown. The meanings of the words are determined according to context and the root of the words is indicated in quotation marks.The third section is the unique dictionary section prepared according to the index style and alphabetical system. In this section, the Turkish equivalents of the words containing the Divan is given.