Çağdaş seramik sanatında katılımcı izleyicinin rolü
  1. Tez No: 677912
  2. Yazar: HİLAL ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı, İzleyici, Etkileşim, Çağdaş Seramik, İnteraktif, Participant, Audience, Interaction, Contemporary Ceramics, Interactive
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
20. yüzyıl, büyük değişimlerin, gelişimlerin ve ilerlemelerin yüzyılı olmuştur. Yaşanılan olaylar, sanat olgusunu yeniden sorgulamaya itmiş, alışılmış değerler ve biçimler yenilenmiştir. Öncü akımlar sayesinde geleneksel sanat anlayışı dışlanarak, sanatçının kimliğine, ortaya çıkan esere, sanat izleyicisine ve sergileme biçimine yeni bir bakış açısı sunmuştur. Bununla birlikte sanatçı-eser-izleyici ilişkisindeki dinamikler değişmiş, yenilik arzusu üzerine izleyici, sanat eserinin bir parçası haline gelmiştir. Fütürizm ile başlayan izleyicinin katılım süreci, dadaizm, fluxus, kavramsal sanat, kinetik ve op sanat, GRAV, happening, performans sanatı, gibi hareketler ile yeniden sorgulanmıştır. Böylelikle izleyicinin pasif konumu, aktif bir konuma geçmiş aynı zamanda eseri oluşturan en önemli unsur haline gelerek katılımcı izleyiciyi ortaya çıkartmıştır. Bu etkileşim süreci, seramik sanatına da yansımıştır. Bu araştırmada; çağdaş seramik sanatının, malzemesinin, üretim biçiminin, sergileme imkanlarının ışığında ortaya çıkan seramik eserlerin, aktif izleyici ile ilişkisi irdelenmiştir. Katılımcı izleyicinin tarihsel süreci değerlendirilerek çağdaş seramik sanatındaki izleyicinin etkin rolü incelenmiş, gelecek yeni uygulamaların, farklı sergileme olanaklarının ve eser ile izleyici arasındaki etkileşimin arttırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 20th century has been the century of great changes, developments and advancements. Experienced events have pushed the phenomenon of art to question again, and the usual values and forms have been renewed. Thanks to the pioneering movements, the traditional understanding of art was excluded, and it offered a new perspective to the identity of the artist, the resulting work, the art audience and the way of exhibiting. In this way, the distance between the artist-art work and the viewer has disappeared, and the viewer has become a part of the work of art upon the desire for innovation. The participation process of the audience, which started with futurism, has been re-examined with movements such as dadaism, fluxus, conceptual art, kinetic and op art, GRAV, happening, performance art. Thus, the passive position of the Viewer,has taken an active position and at the same time, it has become the most important element that creates the work, revealing the participant audience. This interaction process is also reflected in the art of ceramics. In this study; The relationship between the ceramic works, which emerged in the light of the material, production method and exhibition possibilities of contemporary ceramic art, with the active audience has been examined. By evaluating the historical process of the participant audience, the active role of the audience in contemporary ceramic art was examined, and it was aimed to increase the future new applications, different exhibition opportunities and the interaction between the work and the audience.