Anadolu ve Balkanlarda Neolitik ve Kalkolitik Dönemlerde görülen pişmiş toprak ev modelleri ve sunakları
Terracotta altars and house models in the Neolithic and Chalcolithic Periods in Anatolia and the Balkans
- Tez No: 677929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL AYDINGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Ev Modeli, Sunak, Anadolu, Balkan, Ritüel, House Model, Altar, Anatolia, Balkan, Ritual
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Ev modelleri, Balkanlarda MÖ 7. binde görülmeye başladıktan sonra yoğun bir biçimde birçok bölgede ortaya çıkmıştır. Anadolu'da ise Çayönü (MÖ 8000) dışında ev modellerine dair örnekler bulunmamaktadır. Tarihöncesinin ev modelleri çoğunlukla bir evin şematik bir biçimde gösterimi olup, aynı zamanda Neolitik Dönem ritüellerinin önemli bir parçası ile ilişkilendirilmiştir. Ev modellerinin yapılış amaçlarına dair çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Özellikle, Balkanlarda görülen antropomorfik ev modelleri çoğu zaman inanç ile ilişkilendirilmiştir. Sunaklar ise Anadolu'da özellikle Batı Anadolu'da Göller Yöresi ile Kuzeybatı Anadolu kültürlerinin Neolitik tabakalarında karşımıza çıkmaya başlamaktadır. Balkan coğrafyasında sunakların Anadolu'ya oranla çok daha fazla örnekleri ele geçmiştir.
Özet (Çeviri)
It is noteworthy that house models started in the 7th millennium BC in the Balkans and were seen intensely in the following periods. In Anatolia, there are no examples of house models except Çayönü (8000 BC). Prehistoric house models are often a schematic representation of a house, and are also associated with an important part of Neolithic period rituals. Various opinions have been put forward regarding the purpose of making home models. In particular, anthropomorphic house models seen in the Balkans are often associated with belief. Altars are beginning to appear in the Neolithic layers of the Lakes Region in Anatolia, especially in Western Anatolia, and the Northwest Anatolian cultures. Much more examples of altars have been found in the Balkan geography compared to Anatolia.