Favipiravir'in kromatografik olarak farmasötik preparatlarda analizi
Determination of favipiravir by chromatographic method in pharmaceutical preparations
- Tez No: 677966
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Favipiravir, Safsızlık, HPLC, Validasyon, Farmasötik Preparat, Favipiravir, Impurity, HPLC, Validation, Pharmaceutical Preparation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışması kapsamında favipiravirin farmasötik preparatlarda tayini için yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi kullanılarak bir miktar tayini metodu geliştirilmiş ve geliştirilen metodun validasyonu başarı ile tamamlanmıştır. Kromatografik ayırmalar, C18 kolonda hareketli faz A olarak 10 mM potasyum dihidrojen fosfat pH 4.0 tamponu:asetonitril (90:10) ve hareketli faz B olarak asetonitril kullanılmıştır. Hareketli faz akış hızı 1,5 mL/dakikadır. Çalışmada Fotodiyot serili dedektör (PDA) kullanılmış ve dalga boyu 238 nm seçilmiştir. Doğrusallık aralığı 0.5-3 μg/mL'dir. Gözlenebilme ve tayin sınırları sırasıyla 0,07 μg/mL ve 0,2 μg/mL bulunmuştur. Doğruluk çalışmaları sınır değerin %50'si ve %150'si arasında yapılmıştır. Geliştirilen metot favipiravir'in safsızlıklarına ve stres çalışması sonucunda oluşan bozunma ürünlerinin analizinde de başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a method was developed and validated by using high performance liquid chromatography method for determination of favipiravir and its impurities in pharmaceutical preparaitions. Chromatographic seperations were carried out on the C18 column using 10 mM potassium dihydrogen phosphate pH 4.0 : acetonitrile as mobile phase A and acetonitrile as mobile phase B. Mobile phase flow rate was 1.5 mL/min. PDA detector was used at 238 nm. Linear range was 0.5 – 3 μg/mL. Detection and quantitation limits were found 0.07 μg/mL and 0.2 μg/mL, respectively. Accuracy studies were carried out within 50% and 150% of the limit value. Validated method is fast, precise and reproducible. This method can be used determination of favipiravir impurities for film coated tablets.