COVID-19 sürecinde beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin web 2.0 araçlarını kullanma öz yeterliliklerinin incelenmesi
Research of physical education and sports teachers' self-efficacy in using web 2.0 tools in the duration of COVID-19
  1. Tez No: 678008
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Web 2.0 Araçları, Covid-19 Pandemisi, Physical Education, Web 2.0 Tools, Covid-19 Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma Covid 19 pandemisi sürecinde Çanakkale ilinde beden eğitimi öğretmenliği yapan bireylerin Web 2.0 araçları hakkında öz yeterliliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma modeli olarak nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin aynı zamanda kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırma grubunu, nitel araştırmalar için maksimum çeşitlilik örneklemesine göre Çanakkale ilinde Milli Eğitim İl Müdürlüğüne bağlı resmi ve özel okullar, liseler ve halk eğitim merkezlerinde görev yapan 12 beden eğitimi öğretmeni oluştururken nicel araştırmalar için 244 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak nitel veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılırken nicel veri toplama aracı olarak ise“Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirmeye Yönelik Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek hazırlık, sunum ve değerlendirme olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Veri analizlerinde nitel veriler için tematik analiz yapılırken nicel veriler için One Way Anova, Independent Sample T testi ve Tukey testi uygulanmıştır. Araştırmanın nitel bulgularında 28 kod belirlenmiş ve bu 28 kod, 3 ana tema altında birleştirilmiştir. Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Web 2.0 Araçları konusuna ait bu 3 tema:“Beden Eğitimi Dersi ve Web 2.0 Araçları”,“Web 2.0 Araçlarını Kullanmada Yeterlilik, Covid 19”ve“Web 2.0 Araçları Farkındalığı”dır. Araştırmanın nicel bulgularında beden eğitimi öğretmenlerinin yaşlarına, cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine, çalışılan okul türüne (özel,devlet) ve hizmet yıllarına göre Web 2.0 araçlarına karşı öz yeterliliklerine ilişkin puanları arasında istatistikî anlamda fark (p0,05) bulunmamıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz yeterlilik düzeylerinin nicel verilere göre yeterli düzeyde oldukları tespit edilirken nitel verilere göre ise yeterli olmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Eğitim durumu, hizmet yılı ve yaş değişkenleri hem nitel hem de nicel bulgularda paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor öğretmenleri, Web 2.0 araçlarının beden eğitimi ve spor dersinde kullanımı konusunda farklı görüşlere sahiptirler. Öğretmenler Web 2.0 teknolojileri için lisans düzeyinde veya hizmet içi eğitim alınması gerektiğini düşünmektedirler ve katılımcıların çoğunluğu Web 2.0 araçlarının beden eğitimi dersinde harmanlanmış bir eğitim ile kullanılabileceğini ancak bu konuda düzenli bir eğitim verilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the self-efficacy of individuals working as physical education teachers in Çanakkale during the Covid-19 pandemic about Web 2.0 tools. As a research model, convergent parallel method -which is among the mixed research methods in which qualitative and quantitative research methods are used at the same time- was used. The research group is consisted of 12 physical education teachers for qualitative research and 244 physical education teachers for quantitative research working in public and private schools, high schools and public education centers affiliated to the Provincial Directorate of National Education in Çanakkale. As a data collection tool, a semi-structured interview form consisting of 10 questions developed by the researcher was used in qualitative data collection, while“Web 2.0 Self-Efficacy Belief Scale for Rapid Content Development”was used in collecting quantitative data. The scale consists of 3 sub-dimensions: preparation, presentation and evaluation. In data analyzes, One Way Anova, Independent Sample T test and Tukey test were performed for quantitative data while thematic analysis was performed for qualitative data. In the qualitative findings of the research, 28 codes were determined and these 28 codes were combined under 3 main themes. These 3 themes of Physical Education Teachers and Web 2.0 Tools are“Physical Education Lesson and Web 2.0 Tools”,“Sufficency in Using Web 2.0 Tools, Covid 19”and“Awareness of Web 2.0 Tools.”In the quantitative findings of the study, a statistical difference was found among physical education teachers' self-efficacy scores regarding Web 2.0 tools according to their age, gender, education level, type of school and total years of working. However, there was no statistical difference among teachers' self-efficacy scores regarding Web 2.0 tools according to the type of school they work at. It was determined that self-efficacy levels of physical education and sports teachers regarding Web 2.0 rapid content development are at a sufficient level according to the results of quantitative data. Nevertheless, according to the qualitative data results, it was found out that they were not sufficient. The results of study proved that the variables of education level, total years of working and age show parallelism in both qualitative and quantitative findings. Physical education and sports teachers have different views on the use of Web 2.0 tools in physical education and sports lessons. Teachers think that it is necessary to have education on Web 2.0 technologies when they are studying at university or in-service training should be taken. The majority of the participants emphasized that Web 2.0 tools can be used with blended learning in physical education classes and the relevant training should be given to teachers properly.