Algılanan iş güvencesizliğinin iş motivasyonu ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
- Tez No: 678009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA POLATCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan İş Güvencesizliği, İş Motivasyonu, İşten Ayrılma Niyeti, Perceived Job Insecurity, Job Motivation, Turnover Intention
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve pandemi sebebiyle işten çıkarmalarda artış olduğu görülmektedir. Bu sebeple beyaz yakalı çalışanlar işten çıkarılma korkusu diğer bir deyişle iş güvencesizliği yaşamaktadır. Günümüzde, algılanan iş güvencesizliğinin iş motivasyonu ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi olduğuna dair yapılan çalışmaların sayısında artış görülmektedir. İş motivasyonundaki düşüşün ve işten ayrılma niyetinin örgüte birçok yönden zarar vereceği bilinmektedir. Bu zararlar finansal, kültürel, psikolojik, duygusal, fiziksel ve ruhsal etkilere sahiptir. Motivasyon, çalışanların belirli örgütsel amaçları sonuca erdirebilmek için kendi istek ve niyetleriyle çaba sarf etmeleridir. İşten ayrılma, en temel haliyle çalışanın örgütten ayrılmasıdır, işten ayrılma niyeti ise işten ayrılma isteği, işten ayrılmayı planlama ve düşünme sürecidir. Bu çalışmada beyaz yakalı çalışanların algıladıkları iş güvencesizliğinin iş motivasyonu ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Buradan yola çıkarak iş güvencesizliği algısına sebep olan unsurların belirlenmesi ve bu unsurlara çözüm önerileri sunulması üzerine çalışılmıştır. Çalışmada algılanan iş güvencesizliğinin iş motivasyonu ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise çalışmadan elde edilen bulgulara dayanarak, beyaz yakalı çalışanların iş güvencesizliği algısının azaltılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is seen that there have been increasing layoffs due to the economic crisis and pandemic in recent years. For this reason, white-collar employees are afraid of being fired. In other words, they have a perception of job insecurity. Nowadays, there is an increase in the number of studies showing that perceived job insecurity has an effect on job motivation and turnover intention. It is known that the decrease in work motivation and turnover intention will harm the organization in many ways. These damages have financial, cultural, psychological, emotional, physical and spiritual effects. Motivation is employees' efforts of their own will and intention to achieve certain organizational goals. Quitting is the employee's leaving the organization in its most basic form. The turnover intention is the desire to quit, the process of planning and thinking about leaving the job. In this study, it was aimed to determine the effect of job motivation on the perceived job insecurity and turnover intention of white-collar workers. Based on this, it has been studied to determine the factors that cause the perception of job insecurity and to offer solutions to these factors. It was determined in the study that perceived job insecurity has an effect on job motivation and turnover intention. As a result of the study, based on the findings obtained from the study, suggestions for reducing the job insecurity perception of white-collar employees were presented.