Sosyal hizmet merkezlerinde çalışan meslek elemanlarının iş doyumu ve kurumsal aidiyet düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Samsun ili örneği
Investigation of the job satisfaction and corporate being levels of vocational staff working in social service centers in terms of various variables: Samsun province example
- Tez No: 678012
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER CİRHİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, İş Doyumu, Aidiyet, Aile, Social service, Job satisfaction, Belonging, Family
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dezavantajlı grupları toplum nezdinde güçlendirmeyi ve birey haline getirmeyi, sosyal ve ekonomik anlamda aileyi korumayı ve güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu araştırmada, Samsun ilinde bulunan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı, 6 farklı sosyal hizmet merkezinde çalışan meslek elemanlarının iş doyumları ve kurumsal aidiyet düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın kuramsal kısmındaki açıklamalarda; iş doyumu, kurumsal aidiyet ve bunların sosyolojik yönlerine atıf yapan açıklamalar betimlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca kuramsal kısımda yapılan araştırma ile saha çalışması sonuçları birlikte değerlendirilerek sosyal hizmet merkezinde çalışan meslek elemanlarının iş doyumu ve kurumsal aidiyet düzeylerinin çeşitli değişkenlerle arasındaki bağlantı ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak araştırma evrenini oluşturan, Samsun ilinde çalışan 229 meslek elemanıyla görüşme gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminden faydalanarak tamsayım tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında 12 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve kurumsal aidiyet ölçeği kullanılmıştır. Anket bulguları, frekans tabloları, t-testi, one way Anova, regresyon analizi ve korelasyon analizi sonuçlarına dayalı olarak yorumlanmış, elde edilen veriler SPSS 26 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sosyal hizmet merkezinde çalışan meslek elemanlarının iş doyumlarıyla kurumsal aidiyet düzeyleri arasında anlamlı ilişkinin olduğu, iş doyumunun kurumsal aidiyeti etkilediği ve iş doyumu kavramıyla kurumsal aidiyetin çeşitli değişkenler açısından da farklılaştığı anlaşılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen araştırma bulgularının, sosyal hizmet çalışanlarının iş doyumu ve kurumsal aidiyet düzeylerini etkileyen sosyolojik etkenlerin belirlenerek uzmanların işlerinde daha verimli ve başarılı olmalarına katkıda bulunması bakımından önem arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Family and Social Welfare Ministries of the Republic of Turkey seeks to empower the disadvantaged groups in the society. Their main aim is to equally strengthen the family structure by protecting and making these vulnerable or impaired or disadvantaged groups socially free and economically independent groups in the society. As a result, this thesis seeks to examine the job satisfaction and corporate belonging level of different workers from six various social service establishments in Samsun which are affiliated to the Family and Social Welfare Ministries. The thesis also draws on some sociological theories to explain the relationship between job satisfaction and institutional belonging level of workers working in the said social service institutions. To achieve the target of the work, quantitative research and field interviews were carried out. İn this way, the results obtained were evaluated based on various variables and theories. 229 social service workers from Samsun were interviewed. Also, the integer survey model through quantitative means was adopted for the purpose of this work. The scale consisting of 12 items related to personal information on Minnesota Job Satisfaction and corporate belonging were the main tool of data collecting. Much emphasis also drawn from survey findings, frequency tables, t-test, one way Anova and thus, the results were interpreted based on regression and correlation analysis. The findings of the obtained data were then finally analysed using the SPSS 26 program. As a result of this, the study found out that, there is a significant relationship between the job satisfaction of the individuals working in these social service institutions and the level of corporate belonging. It was also found that, job satisfaction affects corporate belonging and their concepts differ in terms of various variables. It was concluded that, the findings obtained from this research and its recommendation will ultimately serve an important purpose in determing the sociological factors affecting the job satisfaction and corporate belonging of social service workers. This will also be useful and greatly enable social service experts to be more productive, efficient and successful their work.