Işığın bina kabuğuna etkisinin günümüz müze binaları üzerinden incelenmesi
Investigation of the effect of light on the building shell on actual museum buildings
  1. Tez No: 678041
  2. Yazar: ECE ÇEMREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZGÜR EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, ışık, müze, kabuk, Space, light, museum, technology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Mimarlığın temel bileşenlerinden biri olan mekân, tasarlanmış bir boşluktur. Kabul edilen üç boyuttan oluşan mekân, insan ile dördüncü bir boyuta sahip olur. Bu boyut algıdır. İnsanın mekânı algılaması mekânın bir diğer bileşenleri olan ışık ve gölge ile mümkündür. Bu sebeple sabit bir algı durumunun söz konusu olmadığı mekân, değişkenlik gösteren dinamik bir yapıdır. Mimarlığın varoluşundan beri tasarımcılar ışığı dikkate almış ve bu konuda çalışmalar yapmışlardır. Özellikle doğal ışık, gölge ve teknolojinin gelişmesi ile bir tasarım unsuru olarak kendini gösteren yapay ışık, tasarım süreci sırasında bina kabuğunun şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu gelişme sonucunda bina kabuğunun uğradığı değişim, bir zaman çizgisi üzerinden dönüm noktası olarak kabul edilen olay ve binalar incelenerek ele alınacaktır. Bu çalışmada, öncelikle mimarlık alanı kapsamında mekân ve ışığı ele aldıktan sonra, müze binaları özelinde ışığın bina kabuğuna etkisi üzerine yoğunlaşılacaktır. Bu noktada geçmişten günümüze mimari kabuğun şekillenmesinde etkili olduğu düşünülen alanlar incelenecek ve ışığı tasarımda odak noktası kabul eden çeşitli dünya ve ülkemiz örnekleri ele alınacaktır. Tezin temel amacı ise; ele alınan müzeler kapsamında; araştırma sonucunda ortaya çıkan ve müze kabuğunu etkileyen temel unsurları oluşan tablolar ışığında tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
Space, which is one of the basic components of architecture, is a designed emptiness. The acknowledged three-dimensional space, has a fourth dimension with people. This dimension is perception. People's perception of space is possible with light and shadow, which are the other components of space. For this reason space, which there is no fixed perception situation in, has a dynamic structure that varies. Since the existence of architecture, designers have taken account of light and they have done studies on this subject. Especially natural light, shadow and artificial light that manifests itself as a design element with development of technology has been effective in shaping the building envelope, during designing process. The change in the building shell as a result of this development will be handled the events and buildings that are regarded as turning points will be examined and handled over a timeline. After contextualizing place and light with the scope of architecture the focus will be on the effect of light on the building envelope in specially museum buildings. At this point, the areas which light has been effective in shaping the shell from the past to the present will be examined and the samples of the world and Turkey, which accepting light as the focal point in design, will be discussed. The main purpose of the thesis is; Within the scope of the museums discussed; The main elements that emerged as a result of the research and affect the museum shell are to be discussed in the light of the paintings.