Kitle iletişim araçlarının yerel yönetimlerin seçim çalışmalarında kullanımı: 31 Mart 2019 Kütahya yerel seçimleri örneği
The use of mass media in local governments' election efforts: The example of the local elections in Kütahya, 31 March 2019
  1. Tez No: 678040
  2. Yazar: KAMER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Kitle İletişim Araçları, Seçimler, Sosyal Medya, Yerel Yönetimler, Democracy, Elections, Local Governments, Mass Media, Social Media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kitle iletişim araçları var oldukları ilk günden bu yana insanlar tarafından sıkça kullanılmıştır. Küreselleşme ve 21. Yüzyılda var olan teknolojik gelişmeler bu kullanım oranını her geçen gün artırmakta ve bu araçlara farklı bir boyut kazandırmaktadır. Kitle iletişim araçlarının sahip olduğu sürekli gelişim ve değişim bu araçların siyasal yaşamın vazgeçilmez birer unsuru haline gelmesini sağlamıştır. Nitekim günümüzde tüm siyasi parti, siyasetçi ve yerel yönetimler gibi birçok siyasi unsurun kitle iletişim araçlarının etkin kullanımına büyük önem verdiği görülmektedir. Çalışmamızın amacı bu görüşü destekler nitelikte olup, 31 Mart 2019 tarihli yerel seçimlerde Kütahya Belediye Başkanlığına aday olan siyasetçilerin sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarını içerik analizi yöntemiyle inceleyerek, kitle iletişim araçlarının (özellikle sosyal medya platformlarının) siyasal yaşamın vazgeçilmez birer unsuru haline geldiğini ortaya koymaya çalışmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde kitle, iletişim, kitle iletişim ve araçları, kitle iletişim araçlarının işlevleri ele alınmıştır. İkinci bölümde siyasal iletişim ve yöntemleri, siyasal iletişim ve ikna, yerel yönetimler, demokrasi, siyasal katılım ve siyasal katılımı etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise seçimler ve medya ilişkisi, Türkiye'de seçimlerde medyanın rolü, yerel seçimlerde medyanın rolü ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Kütahya Belediye Başkanlığına aday olan siyasilerin sosyal medya paylaşımları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mass media has been used by people for the first time since it arrived. Globalization and technological developments in the 21st century increase this usage rate day by day and add a different dimension to these tools. The continious development and change of mass media has made these tools an indispensable element of political life. As a matter of fact, it is seen that many political elements such as all political parties, politicians, and local governments attach great importance to the effective use of mass media. The aim of study is to support this view, in the local elections of March 31, 2019, it has tried to reveal that mass media (especially social media platforms) have become an indispensable element of political life by examining the posts of politicians who were candidates for the Kütahya Mayoralty on social media platforms with the method of content analysis. In the first part of our study, mass, communication, mass communication and its tools, functions of mass media are discussed. In the second part, political communication and its methods, political communication and persuasion, local governments, democracy, political participation and the factors affecting political participation are mentioned. In the third and last part, the relationship between the elections and the media, the role of the media in the elections in Turkey, the role of media in the local elections and the social media posts of the politicians who were candidates fort he Kütahya Municipality in the local elections of 31 March 2019 were analyzed by contect analysis method.