Almanya'daki NSU cinayetlerinin kurumsal ırkçılık bağlamında değerlendirilmesi
An assessment of NSU murders in Germany in the context of corporate racism
  1. Tez No: 678046
  2. Yazar: BÜŞRA ELVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Almanya Türk Toplumu, Neo-Naziler, Kurumsal Irkçılık, Racism, Turkish Community in Germany Neo-Nazis, Institutional Racism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Irkçılık ve ırkçılığın getirdiği birçok olumsuzluğu tarihi süreçte tecrübe etmek suretiyle milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan Almanya, 2000-2007 yılları arasında dokuz etnik göçmenin öldürülmesine ve üç bombalama olayına tanık olmuştur. Hedefler rastgele seçilmiş gibi görünse de Türk kökenli olduğu düşünülen Yunan kurban dışında tüm kurbanlar Türk kökenliydi. Ayrıca, kurbanların ortak özellikleri Türk kökenli ve küçük işletme sahibi olmalarıydı. Alman ve dünya kamuoyunda NSU davası olarak bilinen hukuki süreçte, yüzlerce duruşma, 11 parlamento soruşturma komitesi ve önemli sayıda yayın ve kamuya açık tartışmalarla Alman tarihinin en önemli vakalarından biri olarak gösterilmiştir. NSU cinayetleri ise, kamuoyu ve basının da etkisiyle sulandırılmış ve kurumsal ırkçılık hiçbir şekilde aşırı sağcı, Alman örgütleri soruşturmaya dâhil etmemiştir. Sekiz yıl boyunca, polis soruşturmaları ağırlıklı olarak göçmenlerin ailelerine, onların Türk mafya gruplarıyla ve uyuşturucu kaçakçılarıyla iddia edilen bağlantılarına odaklanmıştır. Söz konusu süreç aşırı sağ ve ırkçılığın Alman devlet sisteminde kurumsal bir şekilde yer aldığı iddialarını desteklemiştir. NSU cinayetleri, saldırıları ve soygunlarının 10 yıldan fazla süre Alman polis ve istihbarat teşkilatları tarafından ortaya çıkarılamamasında kurumsal ırkçılığın payı olduğu değerlendirilmektedir. Başta Türk toplumu olmak üzere Almanya dâhilinde yaşayan ve sosyalleşen her topluluğu sessiz ama derinden takip eden bir sistemin istihbarat kuruluşlarının da kabul ettiği gibi neo-Nazi örgütlerini takip etmemeleri düşünülemeyecektir. Başta NSU evraklarının imha edilmesi olmak üzere gerek soruşturma aşamasında gerek mahkeme sürecinde yaşanan çok sayıda husus NSU cinayetleri ve saldırılarının uzun süre çözülememesi ve aksine göçmenlerin üzerine yıkılmaya çalışılması kurumsal ırkçılığın Alman devlet sistemindeki gücünü ortaya koyması bakımından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Germany, which caused millions of lives to die by experiencing many adversities brought about by racism and racism in the historical process, witnessed the killing of nine ethnic immigrants and three bombings between 2000-2007. Although the targets appeared to be randomly selected, all victims were of Turkish origin, with the exception of the Greek victim, who was thought to be of Turkish origin. In addition, the common features of the victims were Turkish origin and small business owners. In the legal process known as the NSU case in the German and world public, it has been shown as one of the most important cases in German history with hundreds of hearings, 11 parliamentary investigative committees, and a significant number of publications and public debates. The NSU murders, on the other hand, were diluted by the influence of public opinion and the press, and institutional racism did not in any way include far-right, German organizations in the investigation. For eight years, police investigations focused mainly on the families of immigrants and their alleged links to Turkish mafia groups and drug traffickers. The process in question supported the claims that far-right and racism took place institutionally in the German state system. Institutional racism is considered to have contributed to the fact that the NSU murders, attacks and robberies could not be uncovered by the German police and intelligence agencies for more than 10 years. It would be unthinkable for a system that silently but deeply monitors every community living and socializing in Germany, especially the Turkish society, that they would not follow neo-Nazi organizations, as the intelligence agencies admit. The destruction of NSU documents, many issues during both the investigation and the court process, the fact that the NSU murders and attacks cannot be solved for a long time, and on the contrary, trying to bring down the immigrants is very important in terms of revealing the power of institutional racism in the German state system.