Ergenlerinin kişilik özelliklerinin problemli internet kullanımıyla ilişkisi
The relationship between personality traits of adolescents and problematic internet use
- Tez No: 678068
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA AKBIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik özellikleri, problemli internet kullanımı, Five Factor Personalty, Problematic Internet Use
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada ergenlerin kişilik özelliklerinin (dışa dönüklük, nörotiklik, yumuşak başlılık, öz denetim ve deneyime açıklık) problemli internet kullanımıyla ilişkisininin araştırılması amaçlanmıştır. Kişilik ve internet kullanımı arasındaki ilişkinin sosyodemografik özelliklerden etkilenip etkilenmediği de araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Çubuk 4 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde 1 Nisan 2020 ile 31 Temmuz 2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu çalışma Ankara Çubuk 4 No'lu Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı ergenlik dönemindeki kişilerle yapılmıştır. Kayıtlı olan tüm ergenler aranarak çalışma için Aile Sağlığı Merkezine davet edilmiş, çalışmaya katılanların sosyodemografik verileri kayıt edilmiş, araştırmacının gözetimi altında Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve Problemli İnternet Kullanım Ölçeği-ergen'i doldurmaları sağlanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda dışa dönüklük, yumuşak başlılık, deneyime açıklık, öz denetim ve nörotik kişilik özelliklerinin problemli internet kullanımıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda kız ergenlerin nörotiklik düzeyi yüksek bulunmuştur. Araştırma sonucunda ergenlerin yaşının kişilik özellikleri ve problemli internet kullanımıyla ilişkisi saptanmamıştır. Cinsiyetin de problemli internet kullanımıyla ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda kişilik özellikleri problemli internet kullanımıyla ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle ergenlerin problemli internet kullanımına yaklaşımda kişilik özelllikleri de göz önünde bulundurulmalı ve kişiye özgü uygulamalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the relationship between the five factor personality model (extraversion, neuroticism, agreeableness, conscientiousness and opennes to experience) and problematic internet use of adolescent. It was also investigated whether the relationship between personality and internet use was affected by sociodemographic characteristics. Materials and Methods: This study was conducted in Çubuk 4th Family Health Center between April 1, 2020 and July 31, 2020. This study was conducted with adolescents registered in Ankara Çubuk 4th Family Health Center. All registered adolescents were called and invited to the Family Health Center for the study, sociodemographic data of the participants were recorded, they were asked to fill out The Five Factor Personality Scale and the Problematic Internet Use Scale-adolescent under the supervision of the researcher. Findings: As a result of the study, extraversion, agreeableness, openness to experience, conscientiousness and neuroticism were found to be associated with problematic internet use. As a result of the study, the level of neuroticism of girls adolescents was found to be high. According to the results of the research, the age of adolescents is unrelated to personality traits and problematic internet use. Gender was also unrelated with problematic internet use. Results: As a result of the research, personality traits were found to be related with problematic internet use. For this reason, personality traits of adolescents should also be taken into consideration in their approach to problematic internet use and personalized approaches should be developed.