Total diz artroplastisi sonrası ağrı kontrolü için femoral sinir bloğu ya da adduktor kanal bloğu yapılmış hastalarda rebound ağrı ve postoperatif tramadol gereksiniminin karşılaştırılması
Comparison of rebound pain and postoperative tramadole need in patients with femoral nerve block or adductor duct block for pain control after total knee artroplasty
- Tez No: 678069
- Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN ALP ALPTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu Femoral sinir bloğu, rebound ağrı, total diz artroplastisi, Adductor canal block, Femoral nerve block, rebound pain, total knee arthroplasty
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Genel anestezi altında total diz protezi cerrahisi sonrası femoral sinir veya adduktor kanal bloğu uygulanan hastalarda rebound ağrı ve postoperatif tramadol gereksiniminin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Total diz protezi cerrahisi geçiren ve postoperatif analjezi amacıyla anestezi indüksiyonu sonrası bu blokların yapıldığı 18-80 yaş, ASA I-III, 50 hasta postoperatif dönemde incelendi. Hastalar FSB (femoral sinir bloğu) ve AKB (adduktor kanal bloğu) yapılanlar olarak 2 gruba ayrıldı(Grup F ve Grup AK).Tüm hastalara kurtarıcı analjezik olarak intravenöz tramadol ile Hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Ek analjezik ihtiyacı için 75 mg diklofenak sodyum intramusküler uygulandı. Postoperatif ağrı skorları, tramadol tüketimi, ek analjezik ihtiyacı, rebound ağrı insidansı ve gelişen diğer komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif dönemde ağrı ve motor güç takibi için Vizuel Analog Skala (VAS) ve Bromage skalaları kullanıldı. Veriler SPSS 20.0 istatistik programı ile analiz edildi. Bulgular: Rebound ağrı görülen 7 hastanın üçü femoral blok grubundayken diğer 4 hasta adduktor kanal bloğu grubundaydı. Rebound ağrı süreleri sırasıyla grup F ve grup AK olmak üzere 50, 60, 120 ve 60, 60, 90, 110 dakika olarak izlendi. Rebound ağrı görülme sıklığı ve süreleri benzerdi. 0, 2, 4 ve 8.saatlerdeki postoperatif ağrı skorlarının femoral blok uygulanan hastalarda adduktor kanal bloğu uygulananlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu bulundu. Diğer zaman dilimlerindeki VAS değerleri benzerdi. Femoral blok grubunda 0.,2.,4.saatlerdeki Bromage skorları adduktor kanal bloğu grubuna göre istatistiksel olarak daha düşüktü ancak diğer zaman dilimlerinde anlamlı bir fark bulunmadı. HKA ile tramadol tüketimi femoral blok grubunda adduktor blok grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. Toplam tramadol tüketimi ve ek analjezik ihtiyacı ile postoperatif komplikasyonlar karşılaştırıldığında ise her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Her iki gruptaki hasta memnuniyet puanları benzerdi. Sonuç: Her iki gruptaki rebound ağrı görülme sıklığı ve süresi benzerdi. Bu çalışmada femoral blok ile 0.,2.,4. ve 8.saatlerde adduktor kanal bloğuna göre daha etkin analjezi sağlandığını gördük. Toplam tramadol tüketiminde her iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu ancak HKA kullanma isteği femoral blok grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. Postoperatif komplikasyon ve ek analjezik ihtiyaçları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the rebound pain and postoperative tramadol requirement in patients who underwent femoral nerve or adductor canal block after total knee replacement surgery under general anesthesia. Materials and Methods: Fifty ASA I-III patients, 18-80 years of age, who had undergone total knee replacement surgery and inducted with anesthesia for postoperative analgesia, were examined in the postoperative period. The patients were divided into 2 groups as FNB (femoral nerve block) and ACB (adductor canal block) (Group F and Group AC). Patient controlled analgesia (PCA) was applied to all patients with intravenous tramadol as a rescue analgesic. 75 mg diclofenac sodium was administered intramuscularly for additional analgesic requirement. Postoperative pain scores, tramadol consumption, additional analgesic requirement, incidence of rebound pain and other complications were recorded. Visual Analogue Scale (VAS) and Bromage scales were used to monitor pain and motor power in the postoperative period. The data were analyzed with the SPSS 20.0 statistical program. Results: Three of the 7 patients with rebound pain were in the femoral block group, while the other 4 patients were in the adductor canal block group. Rebound pain durations were followed as 50, 60, 120 and 60, 60, 90, 110 minutes, in group F and group AK, respectively. The frequency and duration of rebound pain were similar. It was found that postoperative pain scores at 0, 2, 4 and 8 hours were statistically significantly lower in patients who underwent femoral block than those who received adductor canal block. VAS values for other time frames were similar. Bromage scores at 0, 2 and 4 hours in the femoral block group were statistically lower than the adductor canal block group, but no significant difference was found in the other time periods. Tramadol consumption with PCA was significantly lower in the femoral block group than in the adductor block group. When total tramadol consumption and additional analgesic requirement were compared with postoperative complications, no statistically significant difference was found between the two groups. Patient satisfaction scores in both groups were similar. Conclusion: Thefrequency and duration of rebound pain in both groups were similar. In this study, we found that femoral block provides more effective analgesia in the first 8 hours compared to adductor canal block. There was no significant difference between the two groups in total tramadol consumption, but the request to use PCA was significantly lower in the femoral block group. There was no statistically significant difference between postoperative complications and additional analgesic needs.