Ortaokul öğrencilerinin konuşma kaygıları ile dijital oyun, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between the speaking anxieties of secondary school students and their dependencies of digital games, social media and smart phones
  1. Tez No: 678078
  2. Yazar: NESLİHAN ALTURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF EMİNE BALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Kaygısı, Dijital Oyun Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Speech Anxiety, Digital Game Addiction, Social Media Addiction, Smart Phone Addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin konuşma kaygıları ile dijital oyun, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında Düzce ili Merkez ilçesinde bulunan Yeşiltepe, Aydınpınar ve Hürriyet Ortaokulları çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Okulların seçiminde tabakalı örneklem tekniği ile basit tesadüfi yöntem kullanılmıştır. 8. sınıfta öğrenim gören 331 öğrenci örneklemi oluşturmakta ve evreni temsil ettiği düşünülmektedir. Bu araştırma“Nicel Yöntem”de olup“İlişkisel Tarama Modeli”nde tasarlanmıştır. Belirlenen okulların 8. sınıf öğrencilerine anket uygulaması 22.09.2020 ile 20.10.2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formunun yanında Konuşma Kaygısı Ölçeği ( Keşaplı ve Çifci, 2017), Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği (Hazar ve Hazar, 2017), Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (Özgenel, Canpolat ve Ekşi, 2019), Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği - Kısa Versiyonu (Şata ve Karip, 2017) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarının normallik dağılımına uygun olup olmadığı Kolmogorov-Smirnov Testi ile değerlendirilmiş ve ölçeklerin analizi için ikili grupların karşılaştırılmasında parametrik testlerden Bağımsız Örneklemler T Testi, ikiden fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılmasında Tek Yönlü Anova Testi ve farklı puan değerine sahip değişkenlerin karşılaştırılmasında Spearman Korelasyon Testi kullanılmıştır. Öğrencilerin konuşma kaygıları ile dijital oyun, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılıkları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin konuşma kaygıları; cinsiyet, anne baba eğitim seviyesi, sahip olunan dijital araç sayısı, dijital araçları kullanım süreleri ve başarı değişkenleri bakımından incelenmiştir. Araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin konuşma kaygıları ile dijital oyun, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılıkları arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır. Dijital oyun, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılıkları arttıkça konuşma kaygılarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between secondary school students' speech anxieties and their addiction to digital games, social media and smartphones. Within the scope of this purpose, Yeşiltepe, Aydınpınar and Hürriyet Secondary Schools located in the central district of Düzce province formed the universe of the study. Stratified sampling technique and simple random method were used in the selection of schools. The sample consists of 331 students studying in the 8th grade and is thought to represent the universe. This research is in the“Quantitative Method”and was designed in the“Relational Survey Model”. The survey application to the 8th grade students of the selected schools was carried out between 22.09.2020 and 20.10.2020. In addition to the personal information form prepared by the researcher in the study, Speech Anxiety Scale (Keşaplı & Çifci, 2017), Digital Game Addiction Scale (Hazar & Hazar, 2017), Social Media Addiction Scale for Adolescents (Özgenel, Canpolat & Ekşi, 2019), Smartphone Addiction Scale - Short Version (Şata and Karip, 2017) was used. Data analysis was done with SPSS 22 program. Whether the measurement tools used in the research were suitable for the normality distribution was evaluated with the Kolmogorov-Smirnov Test, and the Independent Samples T-Test was used to compare the paired groups for the analysis of the scales, the One-Way Anova Test to compare the averages of more than two groups, and the Spearman Correlation Test to compare the variables with different point values. The relationship between students' speaking anxiety and digital game, social media and smartphone addictions was tried to be determined. Students' speaking anxieties; gender, parental education level, number of digital tools owned, duration of use of digital tools and success variables. As a result of the research, a positive relationship was found between the speaking anxieties of secondary school students and their addiction to digital games, social media and smartphones. It has been concluded that as digital game, social media and smartphone addictions increase, speech anxieties also increase.