Kariyer stresi ile belirsizlikten kaçınma arasındaki ilişkisi: Sigortacılık ve sosyal güvenlik bölümü öğrencileri üzerine bir araştırma
The relationship between career stress and environmental uncertainty: A research on insurance and social security students
  1. Tez No: 678077
  2. Yazar: MERVE EMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Kariyer Stresi, Belirsizlik, Belirsizlikten Kaçınma, Stress, Career Stress, Uncertainty, Avoiding Uncertainty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Etki alanının ve insanların üzerindeki olumsuz özelliklerinin her geçen gün arttığı ve modern dünyanın hastalığı olarak bilinen stres, günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Stres günümüzde oldukça yaygındır. Stresin insan üzerinde fiziksel ve duygusal etkileri vardır, aynı zamanda negatif ve pozitif hislerde yaratır. Belirsizliğin yaşandığı durumlar için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Kariyer seçiminde ve sonrasında yaşanan olaylar kariyer stresine neden olmaktadır. Belirsizlikten kaçınan bireylerin kariyer stresi yaşama olasılığının daha fazla olduğu düşünülmektedir. Hayatın dönüm noktalarından biri olan üniversite sürecinde kariyer stresinin yoğun olduğu düşünülmektedir. Özellikle riski sevmeyen, belirsizlikten kaçınan öğrenciler kariyer stresini daha çok hissetmektedir. Buradan yola çıkarak bu çalışmada belirsizlikten kaçınmanın kariyer stresine olan etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında, belirsizlikten kaçınmanın neticeleri doğrultusunda ortaya çıkan kariyer stresinin etkilerinin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca belirsizlikten kaçınma ve kariyer stresinin demografik özelliklere göre farklılaşıp, farklılaşmadığı incelenmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, kolayda örnekleme ile Düzce Üniversitesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik bölümü öğrencilerinden 234 kişilik örneklem uluşturulmuştur. Anket tekniği ile birincil veriler toplanmıştır. Anketler 5 dereceli likert tipi ölçeklerdir. Bu ölçekte, kariyer stresini ölçmek için 20 ifade, belirsizlikten kaçınma eğilimini ölçmek için 16 ifade yer almaktadır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, örneklem içinde yer alan öğrencilerin değişkenlere yönelik genel eğilimlerine bakıldığında, kariyer stresleri çok yüksek değildir orta derecededir, kariyer stresini oluşturan boyutlardan en yüksek ortalamaya sahip değişken iş bulma baskısı olurken en düşük ortalamaya sahip değişken dışsal çatışma olmuştur. Belirsizlikten kaçınma eğilimleri ise ortanın biraz üstünde kalmıştır. Demografik özellikler açısından ise kariyer stresi ve belirsizlikten kaçınma eğilimi farklılık göstermemektedir. Belirsizlikten kaçınma eğilimi ise kariyer stresini etkilemektedir. Özellikle iş bulma baskısı boyutu üzerinde belirleyici etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Stress, which is known as the disease of the modern world, is one of the most important problems of our day and its area of influence and its negative features on people are increasing day by day. Stress is quite common nowadays. Stress has physical and emotional effects on people and also creates negative and positive feelings. It is possible to say the same things about the situations where uncertainty is experienced. Factos experienced in career choice and afterwards cause career stress. It is thought that individuals who avoid uncertainty are more likely to experience career stress. It is thought that career stress is intense during the university period, which is one of the turning points of life. Especially students who do not like risk and avoid uncertainty feel more about career stress. Based on this, the effect of avoiding uncertainty on career stress has been examined. Within the scope of the study, the importance of the effects of career stress emerging in line with the consequences of avoiding uncertainty was emphasized. In addition, it was examined whether uncertainty avoidance and career stress differ according to demographic characteristics or not. In the study in which quantitative research method was used, the students of Düzce University Insurance and Social Security Department were sampled with convenience sampling. Primary data were collected using the questionnaire technique. The questionnaires are 5-degree Likert type scales. In this scale, there are 20 statements to measure career stress and 16 statements to measure uncertainty avoidance tendency. The data were analyzed using the SPSS program. As a result of the research, considering the general tendencies of the students in the sample towards variables, career stress is not very high, it is moderate, the variable with the highest average among the dimensions that constitute career stress was the pressure of not finding a job, while the variable with the lowest average was external conflict. Uncertainty avoidance tendencies remained slightly above the middle. In terms of demographic characteristics, the tendency to avoid career stress and uncertainty does not differ.The tendency to avoid uncertainty affects career stress. It has a determining effect especially on the size of the pressure of not being able to find a job.