The impact of decentralization on the provision of public services in Ethiopian Somali Regional State, the case of Jigjiga city
Etiyopya'da ademi merkeziyetçiliğin kamu hizmetlerinin sunumu üzerindeki etkisi: Somali Bölgesel Eyaleti, Jigjiga şehri vaka çalışması
- Tez No: 678080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLEN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ademi Merkeziyetçilik, Yerel Yönetim, Sunumu, Kamu Hizmetleri, Yetki Devri, Somali Bölgesi, Decentralization, Local Administration, Delivery, Public Services, Devolution, Somali Region
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bölgesel devletlerin federalizmi ve daha düşük idari seviyelerin ademi merkeziyetçiliği, Etiyopya siyasi sisteminde son otuz yıldır hâkim fenomendi. Yetkinin, kaynağın ve sorumluluğun alt-ulusal kuruluşlara devredilmesinin kamu hizmeti sunumunu geliştirdiği, halkın yönetime katılımını teşvik ettiği ve iyi yönetişim ve demokratikleşmeyi geliştirdiği ileri sürülmektedir. Bu nedenle, bu çalışma, ademi merkeziyetçiliğin Etiyopya'nın Somali Bölgesel Devleti'nde yer alan Jigjiga şehri örneğinde kamu hizmetlerinin sağlanması üzerindeki etkisini araştırmak için yapılmıştır. Çalışma, Jigjiga şehir yönetimine yetki ve kaynak devrinin, yerel sakinlere eğitim, sağlık ve su hizmetlerinin sağlanmasını nasıl etkilediğini incelemiştir. Bu araştırma yapılırken, araştırmanın amaçlarına ulaşmak için betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada, kasıtlı olarak seçilen 100 katılımcıya dağıtılan yapılandırılmış anketlerden ve şehir yönetimi yetkilileri ile yapılan görüşmelerden birincil veriler toplanmıştır. İkincil veriler ise federal, bölgesel ve yerel yönetimlerin performans raporlarından, sivil toplum kuruluşlarının raporlarından, yayınlanmış ve yayınlanmamış materyallerden, dergilerden ve kitaplardan toplanmıştır. Veriler toplandıktan sonra, verilerin analizi için betimsel istatistiksel analiz kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, Somali bölgesindeki ademi merkeziyetçiliğin ana hedeflerinin sağlık, eğitim ve su gibi kamu hizmetlerinin sunumunu hızlandırmak ve halkın katılımını teşvik etmek olduğunu göstermektedir. Çalışma, yeterli mali kaynak olmaması, bölgesel yönetimlerin düzenli müdahaleleri ve yerel yönetimlerin yetkililerinin kapasitelerinin düşük olması nedeniyle yerelleşmenin hedeflerine ulaşamadığını göstermektedir. Genel olarak, temel hizmet yönetiminin şehir yönetimine devredilmesinin ardından, kamu hizmetlerinin sunumunda bir miktar iyileşme olmuştur. İl yönetiminin görevlendirdiği özel ve devlet okulları ile öğretmen sayısı artmıştır. Benzer şekilde, yerinden yönetim sonrasında sağlık ocakları, hastaneler, özel klinikler ve sağlık profesyonelleri artmıştır. Ancak bu gelişmelere rağmen, yerel yönetim hizmetleri yine de yerel halkın temel eğitim ve sağlık tesisi taleplerini karşılamaya yetmemiştir. Sağlık ve eğitim tesislerinin erişilebilirliği ve kalitesi, Etiyopya'daki diğer bölgesel devletlere kıyasla Somali bölgesinde en düşük seviyededir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kent sakinlerinin büyük çoğunluğunun temiz suya erişimi yoktur ve su altyapısı kentin hızla artan nüfusunun temiz su ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir. Genel olarak, çalışma, kendi kendini yöneten güçlü yerel birimler oluşturmak için ademi merkeziyetçiliğin ulusal ve bölgesel yasalara uygun şekilde uygulanması gerektiğini tavsiye etmiştir. Yerel yönetimlerin mali bağımsızlığı, farklı gelir kaynakları yaratılarak teşvik edilmeli ve hizmetlerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için temel kamu hizmetlerine yönelik çeşitli devlet harcamaları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Federalism of states and decentralization of lower administrative levels were the prevailing phenomenon in Ethiopian political system for the last three decades. It is argued that devolution of power, resources and responsibility to sub-national entities develops public service delivery, encourages public involvement in administration and enhances good governance and democratization. Therefore, this study was carried out to investigate the impact of decentralization on provision of public services in Somali Regional State of Ethiopia, in Jigjiga city. The study has examined how devolution of power and resources to Jigjiga city administration affected provision of education, health, and water services to local residents. In conducting this study, descriptive research design was employed to achieve the objectives of this thesis. In this study, primary data was collected from structured questionnaires distributed to purposively selected 100 respondents and interviews conducted with the officials of the city administration. While, secondary data was collected from federal, regional and local governments' performance reports, non-governmental organizations' reports, published and unpublished materials, journals and books. After collecting the data, descriptive statistical analysis was used to analyze the data. The findings of the study indicate that the major objectives of decentralization in Somali region are to accelerate delivery of public services such as health, education and water and promote public participation. The study shows that decentralization has not accomplished its objectives because of lack of sufficient financial resources, regular interventions from the regional government and low capacity of local administrations' officials. In general, after devolution of basic services management to the city administration, provision of public services has slightly improved. The number of private and public schools and teachers recruited by the city administration has increased. Similarly, health centers, hospitals, private clinics and health professionals have increased after decentralization. However, despite these improvements, local administration services are not still enough to meet the demands of local people in terms of primary education and health facilities. The accessibility and quality of health and education facilities are the lowest in Somali region compared to other regional states in Ethiopia. According to the findings of the study, majority of the city residents do not have access to clean water and water infrastructure is not enough to meet clean water demands of rapidly growing population of the city. In general, the study recommended that decentralization should be properly implemented in accordance with the national and regional laws to create self-administering powerful local units. Financial independence of local administrations should be promoted by creating different revenue sources for them and various government tiers' expenditure on basic public services development should be increased to promote availability of services.