Kamu üniversitelerinde stratejik planlama sürecinin kurumsal performans üzerindeki etkisi: Malatya Turgut Özal Üniversitesi üzerine bir araştırma (2022-2026 stratejik planı)
The impact of the strategic planning process on institutional performance at public universities: A study on Malatya Turgut Özal University (2022-2026 strategic plan)
  1. Tez No: 1018759
  2. Yazar: MEVLÜT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE ŞİRİNER ÖNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Örgütsel Performans, Kamu Üniversiteleri, Performans Yönetimi, Kamu Yönetiminde Dönüşüm, Stratejik Uygulama, New Public Administration, Strategic Management, Strategic Planning, Organizational Performance, Public Universities, Performance Management, Transformation in Public Administration, Strategic Implementation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
20. yüzyılın sonlarına kadar tesirini tüm yönleri ile gösteren, iktisadi ve finansal buhranlarla birlikte etki alanını sürekli genişleten, katı ve merkeziyetçi hiyerarşik kaidelere sımsıkı bağlı bir yapıda olan klasik kamu yönetimi anlayışı, 1970'lere gelindiğinde düşünce yapısında meydana gelen başkalaşımlara bağlı olarak sahadaki yerini; daha esnek bir örgütlenme yapısına sahip, adem-i merkeziyetçi, devlet müdahalesini asgari düzeyde tutan bir anlayışa sahip ve kamuda hem anlayış hem de uygulamalarında köklü bir düzenleme ve paradigma değişikliğini öngören Yeni Kamu Yönetimi anlayışına (YKY) yerini bırakmaya başlamıştır. Kamu yönetiminde geleneksel yönetim anlayışının yerini bıraktığı Yeni Kamu Yönetimi yada işletmeciliğinde, sınırlı olan kamu imkan ve kaynakları ile daha hızlı ve etkin bir hizmet sunma anlayışının getirdiği zorunluluk özel sektörde uygulama alanı bulan stratejik plan, performans yönetimi vb. teknik ve araçların kamu yönetiminde de uygulanmasının önü açılmıştır. Özel sektörde uygulanan bu tür yönetim teknik ve araçların kamuda da kullanılması ve bunlara verilen önemin artması bir anlayış değişikliğinin sonucu olduğu yadsınamaz. Günümüzde özel sektördeki rekabet koşullarının kamuya ait kurumlarda da kendine alan bulması, ülkemizde üniversitelerin yüklenmiş oldukları roller ve sorumluluklarında etki alanı genişleterek, Yeni Kamu Yönetimi (YKY) düşüncesinin zorunlu kıldığı temel unsurları özümsemek mecburiyetinde kalınmıştır. Kamu yönetiminde uzun vadeli belirlenen hedeflere ulaşabilmek ve mevcut kaynakların daha etkin bir şekilde idare edilmesini mümkün kılan, kamu tarafından toplumsal ihtiyaçların karşılanması göz önüne alınarak hizmet sunumuna olanak tanıyan stratejik yönetim anlayışı, günümüzde özel ve kamu ayrımı yapılmaksızın kendine uygulama bulmuştur. Araştırmanın amacı; kamu üniversitelerinde stratejik yönetim kapsamındaki yapılan uygulamalar ve stratejik plan çalışmalarına dair hususlara açıklık getirmek, süreçlerin uygulama şekli, uygulamaya konulan bu süreçlerin üniversitelerin performans ve başarı düzeylerini nasıl ve ne düzeyde etkilediğini kendine has teknikler ile analiz ederek, ortaya çıkan neticelere göre gerekli somut aksiyonlar belirlemektir. Bu çalışma kapsamında,“kamu üniversitelerindeki stratejik planlama çalışmalarının örgütsel performans düzeylerine herhangi bir etkisi var mıdır?”sorusunun cevabı aranmıştır. Bu bağlamda, Malatya Turgut Özal Üniversitesinde görev yapan üst yöneticiler, akademik personel ve idari personel yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakat verileri analize tabi tutulmuştur. Toplanan veriler araştırma modeli kapsamında MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, kamu üniversitelerinde stratejik planlama sürecinin, kurumsal performans üzerinde anlamlı ve pozitif etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında elde edilen bulgular, kamu üniversitelerinde stratejik planlama süreci uygulama düzeyinin stratejik planlama düzeyi ile kurumsal performans arasındaki ilişkide birbirini tamamlayan bir aracılık etkisinin olduğunu da göstermektedir. Çalışmanın, stratejik planlama sürecinin uygulanması değişkenini denkleme katarak ve de örgütsel performansı nasıl etkilediğini göstererek literatüre mütevazi bir katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Until the end of the 20th century, the classical understanding of public administration, characterized by its rigid and centralized hierarchical structure and continuously expanding its influence with economic and financial crises, began to give way in the 1970s to the New Public Administration (NPA) approach. This approach, characterized by a more flexible organizational structure, decentralization, and minimal state intervention, foresaw a radical change in both understanding and practice within the public sector. In the New Public Administration, or management model, where the traditional management approach has been replaced, the necessity of providing faster and more effective services with limited public resources has led to the application of techniques and tools such as strategic planning and performance management,. which are used in the private sector, in public administration. The increased use and emphasis on these management techniques and tools in the public sector is undeniably a result of a shift in thinking. Today, the competitive conditions in the private sector have also found their place in public institutions. This has led universities in our country to expand their roles and responsibilities, and to internalize the fundamental elements necessitated by the New Public Management (NPM) approach. The strategic management approach, which enables the achievement of long-term goals in public administration, the more effective management of existing resources, and the provision of services by the public sector while considering societal needs, has found application in both the private and public sectors. The aim of this research is to clarify the applications and strategic planning studies within the scope of strategic management in public universities, to analyze the methods of implementing these processes,. and how and to what extent these implemented processes affect the performance and success levels of universities using unique techniques, and to determine the necessary concrete actions based on the results. This study seeks to answer the question:“Do strategic planning efforts in public universities have any impact on organizational performance levels?”In this context, semi-structured interview data from senior managers, academic staff, and administrative staff at Malatya Turgut Özal University were analyzed. The collected data were analyzed using the MAXQDA program within the scope of the research model. The findings reveal that the strategic planning process in public universities has a significant and positive impact on institutional performance. Furthermore, the findings show that the level of implementation of the strategic planning process in public universities has a complementary mediating effect on the relationship between the level of strategic planning and institutional performance. It is hoped that this study will make a modest contribution to the literature by including the variable of strategic planning process implementation in the equation and demonstrating how it affects organizational performance.