Dördüncü sınıf basit elektrik devreleri ünitesinde öğrenme amaçlı yazma ve model tabanlı öğrenme etkinliklerinin başarıya etkisi
The effect of writing for learning and model-based learning activities on success in the fourth grade 'simple electrical circuits' unit
- Tez No: 678088
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenme amaçlı yazma, model tabanlı öğrenme, dördüncü sınıf, basit elektrik devreleri, akademik başarı, writing for learning, model-based learning, fourth grade, simple electrical circuits, academic achievement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, dördüncü sınıf fen bilimleri dersinin“Basit Elektrik Devreleri”ünitesinde öğrenme amaçlı yazma ve model tabanlı öğrenme etkinliklerinin akademik başarıya etkisini ve öğrencilerle sınıf öğretmenlerinin bu etkinliklerle ilgili görüşlerini araştırmaktır. Yöntem: Nicel ve nitel desenlere sahip araştırmanın nicel kısmında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel kısmında ise açık uçlu sorulardan oluşan öğrenci ve öğretmen görüş formları kullanılmıştır. Dördüncü sınıflar arasından basit seçkisiz örnekleme yöntemine göre rastgele seçilen üç deney, bir kontrol grubuna“Basit Elektrik Devreleri”ünitesiyle ilgili başarı testi; ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Çalışmada, rastgele seçilen bir grupta öğrenme amaçlı yazma, diğerinde model tabanlı öğrenme, üçüncü grupta ise hem öğrenme amaçlı yazma hem de model tabanlı öğrenme etkinlikleri birlikte gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda dersler, mevcut yönteme göre yürütülmüştür. Nicel verilerin analizinde ANOVA ile bağımlı örneklemler t-testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Deney grupları ile kontrol grubunun son testine ilişkin bulgular, model tabanlı öğrenme etkinliklerini gerçekleştiren deney grubu öğrencilerinin lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir. Kalıcılık testine göre deney grupları ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı, ancak deney gruplarının ortalamalarının kontrol grubunun ortalamasından daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğrenci ve öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre öğrencilerin ve öğretmenlerin öğrenme amaçlı yazma ve model tabanlı öğrenme etkinliklerine yönelik olumlu yaklaşım sergiledikleri ifade edilebilir. Sonuçlar: Araştırmada, fen bilimleri dersinde model tabanlı öğrenme etkinliklerini gerçekleştiren öğrencilerin akademik başarılarının poster hazırlayan, hem poster hem de model hazırlayan ve mevcut yönteme dayalı öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin kalıcılık ortalamalarının kontrol grubu öğrencilerine nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Deney grubu öğrencileri etkinlikleri eğlenerek yaptıklarını, öğretmenler ise kullanılan etkinliklerin faydasına inandıklarını ancak onları mevcut sistemde uygulamanın zor olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study is to investigate the effects of writing for learning and model-based learning activities in the“Simple Electric Circuits”unit on academic achievement of the fourth-grade students in science course and the views of students and classroom teachers about these activities. Method: In the quantitative part of the research, which has quantitative and qualitative designs, a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was used, and in the qualitative part, student and teacher opinion forms consisting of open-ended questions were employed. Three randomly selected experiments among the fourth graders according to the simple random sampling method were applied to a control group as achievement test, pre-test, post-test, and permanence test regarding the“Simple Electrical Circuits”unit. In the study, writing activities for learning purposes in a randomly selected group, model-based learning activities in the second group, and both writing for learning and model-based learning activities were carried out together in the third group. In the control group, the lessons were carried out according to the current method. ANOVA and dependent samples t-test were conducted in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: Findings related to the post-test of the experimental groups and the control group showed a significant difference in favor of the experimental group students who performed model-based learning activities. According to the retention test, there was no statistically significant difference between the experimental groups and the control group, but the mean of the experimental groups was higher than the mean of the control group. According to the data obtained from the interviews with students and teachers, it can be stated that students and teachers exhibited a positive approach towards writing for learning and model-based learning activities. Conclusions: In the study, it was revealed that the academic achievement of the students who performed model-based learning activities in the science course was higher than the students who prepared posters, prepared both posters and models, and received an education based on the existing method. In addition, it was observed that the retention averages of the experimental group students were higher than the control group students. The experimental group students stated that they did the activities with fun, while the teachers stated that they believed in the benefits of the activities used, but it was difficult to implement them in the current system.