Nu'mân b. Beşîr'in hayatı ve rivayetlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 678163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîs Usûlü, Nu'mân b. Beşîr, Çocuk, Sahâbî, Râvî, Tahrîc, Rivâyet, Hadith Methodology, Nu'man b. Bashir, Child, Companion, Narrator, Takhrij, Narration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Hadîs rivâyetleri, sened ve metinden oluşan bir yapıya sahiptir. Sıhhat tespitinin yapılması maksadıyla incelenen ilk kısım rivâyetin senedidir. Senedde yer alan râvîleri tanımak, hayatları hakkında bilgi sahibi olmak; rivâyetlerin anlaşılmasına ışık tutacağı gibi rivâyetler arası tercihi kolaylaştıracak ve doğrudan Hadîs İlmine de katkı sağlayacaktır. Buradan hareketle, Nu'mân b. Beşîr (r.a) hakkında müstakil bir çalışmanın yapılmadığı tespit edilerek bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma, hicretten yaklaşık 14 ay sonra dünyaya gelen, Hz. Peygamber (s.a) vefat ettiğinde 8,5 – 9 yaşlarında olan, çocuk sahâbîler arasında sayılan ve 117 merfû rivâyeti olduğu tespit edilen Nu'mân b. Beşîr'in (r.a) hayatı ve rivâyetlerinin değerlendirilmesini konu etmektedir. Çalışma; Giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş başlığında araştırmanın konusu, amacı, önemi, metodu ve kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci Bölümde, ilgili biyografi literatürüne dayanılarak Nu'mân b. Beşîr'in (r.a) hayatı incelenmiştir. İkinci Bölümde Nu'mân (r.a) rivâyetlerinin tahrîci yapılmış ve ilgili nakillere dâir değerlendirmelere yer verilmiştir. Üçüncü Bölümde ise, Nu'mân b. Beşîr'in (r.a) rivâyetlerindeki ayrıntılardan yola çıkılarak râvi kimliği ile rivâyetlerinin muhteva özellikleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, varılan kanaatler ve yapılan çıkarımlar ise Sonuç bölümüne kaydedilerek araştırma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The hadith narrations have a structure consisting of isnad and texts. The first part, which is examined in order to determine the authenticity of a hadith is the isnad of a narration. Getting to know the narrators, having information about their lives will not only shed light on the understanding of the narrations, but also will improve the choice between different narrations and thus contribute directly to the Science of Hadith. From this point of view, it was determined that there was no detached study about Nu'man b. Bashir's (r.a) and this deficiency was tried to be eliminated this research focuses on the evaluation of the life and narrations of Nu'man b. Bashir's, a child companion who was born approximately 14 months after the Hijrah, was about 8,5 - 9 years old when the Prophet died, and had 117 marfu narrations. The study consists of an introduction and three main chapters. İn the introduction title, information is given about research's topic, aim, importance, methods and references. In the first chapter, the life of Nu'man b. Bashir's was examined based on the related biography literature. In the second chapter, the narrations of Nu'man b. Bashir's have been deciphered and the related transmissions are evaluated. In the third chapter, based on the details in Nu'man b. Bashir's narrations, his narrator identity and the contents of his narrations are taken into focus. The research is completed after the outcomes that are gained, opinions that are came to conclusion and inferences are registered to the conclusion part.