COVID-19 pandemisi sürecinde karşılıksız kadın emeği: Türkiye deneyimi
Unpaid women's work during COVID-19 pandemic: Experience from Turkey
  1. Tez No: 678182
  2. Yazar: GÜLFER KIRBAŞ BATTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, karşılıksız emek, toplumsal cinsiyet eşitliği, krizler, Türkiye, COVID-19, unpaid labor, gender equality, crisis, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
COVID-19 pandemisi bir sağlık krizi olmasının yanında toplumsal bir kriz olarak hayatın her alanını derinden etkilemiştir. Dünyanın deneyimlediği tüm krizlerde olduğu gibi kadınlar üzerindeki etkisi farklılaşmıştır. Herkesin evinde kalması çağrısı, evden çalışmalar ve kapanmalar sonucunda evler toplumsal cinsiyet normlarının daha güçlü bir şekilde deneyimlendiği bir mekâna dönüşmüştür. Bu çalışma COVID-19 pandemisi ile artan ev işleri ve bakım yükünün eğitim seviyesi yüksek kadınları nasıl etkilediği, toplumsal konumlarını ve toplumsal cinsiyet normlarını nasıl dönüştürdüğünü feminist bir yaklaşımla ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu amaçla ev işleri ve bakım işlerinin bölüşümünü, bu bölüşümün kadınların kişisel gelişimine, fiziksel ve psikolojik durumuna olan etkisini ölçmek üzere çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, kadınların COVID-19 sürecinde hane içi iş bölümünde toplumsal cinsiyet normlarının korunduğu, artan ev içi işleri ve bakım yükünü kadınların taşıdığı, bu işler nedeniyle kendilerine ayırmadıkların zamanın ve artan geçinme kaygısının kadınlar üzerinde olumsuz fiziksel ve psikolojik etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides being a health crisis, the COVID-19 pandemic has deeply affected every aspect of life as a social crisi Like all crises the world has experienced, its impact on women has been experienced differently. With the call for everyone to stay at home, increasing work from home, and lockdowns, homes have turned into a new place where gender norms are experienced. This study aims to reveal, with a feminist approach, how the increased household chores and care burden with the COVID-19 pandemic affect women who have high education and transform their social positions and gender norm For this purpose, the online survey method was used to measure the division of housework and care work, and the impact of this division on women's personal development, physical and psychological statu The study concluded that gender norms are preserved in the household work division during the COVID-19 process, women carry the increasing domestic work and care burden, the time that they do not devote to themselves because of these jobs and increased anxiety for livelihood have negative physical and psychological effects on women.