Telli müzik aletlerinin fiziksel modelleriyle ses sentezi
Synthesis of string instrument sounds using physical models
- Tez No: 67819
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ŞENGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Müzik, Electrical and Electronics Engineering, Music
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Bu çalışmada telli müzik aletlerinin fiziksel modelleriyle ses sentezlenmesi incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak, şimdiye dek geliştirilen fiziksel modeller sınıflandırılmıştır ve modelleme yöntemleri tanıtılmıştır. Daha sonra telli müzik aletlerinin ses üretim mekanizmalarının fiziksel özelliklerine ilişkin matematiksel bağıntılar elde edilmiştir. Söz konusu bağıntılar, matematiksel fiziğin çok iyi bilinen bağıntıları olsa da, fiziksel modelleme yöntemleri açısından büyük bir öneme sahip olduklarından ve daha sonra geliştirilecek tüm yöntemler için ayrıntıların önem kazandığı bir temel oluşturduklarından, oldukça detaylı olarak incelenmişlerdir. Bu bölümde, ayrıca telli müzik aletlerinin birçok özelliği kısaca tanıtılmıştır ve fiziksel modellemeye olanak tanıyan bir zaman domeni bağıntısı özetlenmiştir. Yukarıda sözü edilen bağıntılar yardımıyla,“sayısal dalga kılavuzu süzgeçleri”(Smith, 1987) kullanılarak telli müzik aletlerine ilişkin genel ayrık zaman modelleri oluşturulmuştur ve gerçek müzik aletlerinde gözlemlenen fiziksel olayların benzetimlerinin bu modeller yardımıyla gerçekleştirilmesinde önem taşıyan unsurlar üzerinde durulmuştur. Telli müzik aletlerinin seslerinin etkin ve verimli bir biçimde sentezlenmesine olanak tanıyan Karplus-Strong Algoritması (Karplus ve Strong, 1983), yukarıda sözü edilen genel modelin özel hali olarak incelenmiştir ve telli müzik aletlerinin seslerinin daha gerçekçi olarak üretilmesi için kullanılabilecek genişletmeler tanıtılmıştır. Genişletmeler, fiziksel özelliklerin ayrık zamanlı benzetimlerinde kullanılacak sayısal bloklarla sağlanmıştır. Tüm bu blokların birleştirilmesiyle, telli müzik aletlerinin fiziksel modelleri yardımıyla oldukça gerçekçi sesler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we investigated the synthesis of musical string instalment sounds using physical models. For that purpose, we classified the previously implemented models structurally and algorithmically and introduced the modeling techniques of these implementations. Then we derived the mathematical equations about the sound production mechanisms of string instruments. Although these equations seem to be the well-known principles of mathematical physics, we investigated and demonstrated the derived equations with full detail. Two main reasons for this particular approach can be epitomized as follows: 1. This principles have a paramount importance in the concept of physical modeling techniques. 2. The modeling schemes described in this study are highly dependent on the details of this physical principles. In this chapter, we also summarized various physical properties of string instruments and a time-domain approach, which can be used to obtain efficient physical modeling schemes. Using all this properties mentioned above, we obtained general discrete-time models of string instruments using“digital waveguide filters”(Smith, 1987) and pointed out the key issues about the simulation of the observed physical phenomena. Previously published Karplus - Strong Algorithm (Karplus and Strong, 1983), which provides a very efficient synthesis technique of string instrument tones, regarded as a special case of the general model, is investigated and extended to produce more realistic timbres. The extensions are realized with digital blocks, witch combined in a full model to produce realistic timbres. VI
Benzer Tezler
- Organonscape, atmospheric relations and sound ethnobiology of kemençe in and around Trabzon
Trabzon ve çevresinde organonscape, atmosferik ilişkiler ve kemençenin ses etnobiyolojisi
UĞUR ASLAN
Doktora
İngilizce
2021
Antropolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiMüzik Ana Bilim Dalı
PROF. SONGÜL KARAHASANOĞLU
- Telli müzik aletleri terimleri: Türkiye ve Azerbaycan (İnceleme – tematik, karşılaştırmalı ve görsel sözlük - dizin)
Stringed musical instruments terms: Turkey and Azerbaijan (Analysis – thematic, comparative and visual glossary - index)
ORHAN BALDANE
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
DilbilimGazi ÜniversitesiÇağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. V.SAVAŞ YELOK
- Anadolu'da Antik Yunan müziği: Türkiye müzelerinde bulunan müzik aleti betimli heykeltraşlık eserleri
Başlık çevirisi yok
F.DENİZ ÖZDEN
Yüksek Lisans
Türkçe
1991
Arkeolojiİstanbul ÜniversitesiArkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALUK ABBASOĞLU
- Hıristiyanlık öncesi Anadolu medeniyetlerinde müzik aletleri
Musical instruments in Anatolian civilizations before Christianity
CENK CELASİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Müzikİstanbul Teknik ÜniversitesiTemel Bilimler Ana Bilim Dalı
DR. SEMİH ALTINÖLÇEK