A comparative study on the use of vocabulary strategies by Turkish ESL learners in the UK and EFL learners in Turkey
İngilizceyi Türkiye'de 'yabancı dil' ve İngiltere'de 'ikinci dil' olarak öğrenen Türk öğrencilerin kullandıkları sözcük öğrenme stratejilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 678219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ÇÖKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözcük öğrenme stratejileri, başarı, dil öğrenme bağlamı, ikinci dil olarak ingilizce, yabancı dil olarak ingilizce, Vocabulary learning strategy, achievement, language learning context, ESL, EFL
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada amaç, İngilizceyi İngiltere'de 'ikinci dil' olarak öğrenen Türk öğrenciler ile Türkiye'de 'yabancı dil' olarak öğrenen öğrencilerin kullandıkları Sözcük Öğrenme Stratejilerini (SÖS) incelemektir. Diğer bir deyişle, bu çalışma, İngilizceyi Türkiye'de 'yabancı dil' olarak öğrenen öğrenciler ile İngiltere'de 'ikinci dil' olarak öğrenen Türk öğrenciler arasında sözcük öğrenme stratejilerini kullanımları bakımından bir fark olup olmadığı sorusunu cevaplamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, öğrencilerin SÖS'ü kullanım sıklıkları ve SÖS'ün yararlılıklarına ilişkin görüşleri de dikkate alınmıştır. Çalışmada, betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi 'ikinci dil' ve 'yabancı dil' bağlamı olmak üzere iki bağlamda yer alan öğrenciler oluşturmuştur.“İkinci dil”bağlamı için İngiltere'deki 21 farklı üniversitede lisansüstü öğrenimlerine devam eden 49 Türk öğrenci, 'yabancı dil' bağlamı için ise Türkiye'de yer alan 27 farklı üniversitede tamamı İngilizce olan lisansüstü programlara devam eden 79 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler 'Sözcük Öğrenme Stratejileri Anketi' ve 'Sözcük Bilgi Düzeyi Testi' ile toplanmıştır. Veri analizinde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemlerinin yanı sıra, t testi, varyans analizi (ANOVA), kovaryans analizi (ANCOVA) ve çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, İngilizceyi İngiltere'de 'ikinci dil' olarak kullanan Türk öğrenciler ile Türkiye'de 'yabancı dil' olarak kullanan öğrencilerin SÖS'ü kullanımları arasında ('yabancı dil' ortamı lehine) anlamlı bir fark bulunmuştur. Bunun yanında, öğrencilerin bu stratejileri kullanım sıklıkları ve yararlılıklarına ilişkin görüşleri de karşılaştırılmıştır. Ancak, öğrencilerin cinsiyetleri ve akademik bölümlerinin onların SÖS'ü kullanımları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Ayrıca, keşif-belirleme stratejileri en sık kullanılan; pekiştirme-sosyal stratejiler ise en az kullanılan SÖS kategorileri olarak bulunmuşlardır. Ek olarak, çalışmada, her iki dil öğrenme ortamındaki başarılı öğrencilerin strateji kullanımlarına ilişkin analizlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to investigate the role of language learning context (EFL or ESL) in the use of vocabulary learning strategies (VLS) of Turkish students. In other words, this research aims to find an answer to the question whether the vocabulary learning strategies deployed by Turkish ESL learners in the UK and EFL learners in Turkey differ significantly from each other. Students' frequency of VLS use and their views on the usefulness of VLSs have been taken into account in the study. A descriptive research design was employed in the study. The participants in the study were recruited from two contexts; namely, ESL and EFL. The ESL participants were 49 Turkish students pursuing their graduate education in a variety of departments at 21 universities in the UK while the EFL participants were 79 graduate students attending all-English departments at 27 Turkish universities. Study data were collected via 'Vocabulary Learning Strategies Questionnaire' and the 'Vocabulary Levels Test'. Descriptive statistics (such as mean and standard deviation), t test, analysis of variance (ANOVA), analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate analysis of variance (MANOVA) were utilized in the data analyses. Research results revealed a significant difference between ESL (the UK) and EFL (Turkey) learners' frequency of VLS use in favour of EFL learners. However, gender and academic major were not found to have any significant effect on learners' VLS use. Moreover, discovery-determination strategies were the most frequently used VLS category while consolidation-social strategies were the least frequently used category. Additionally, further analyses on VLS use by high-level learners in both language learning contexts have been provided as part of the study.