Turizm sektöründe kadın girişimcilerin motivasyon faktörleri: Türkiye için bir tipoloji önerisi
Motivation factors of female entrepreneurs in tourism sector: A typology proposal for Turkey
  1. Tez No: 678259
  2. Yazar: SEDA KALEÖZÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE KONAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci, Kadın Girişimci, Motivasyon, Nitel Araştırma, Tipoloji, Kadın Girişimci Tipolojisi, Entrepreneurship, Entrepreneur, Woman Entrepreneur, Motivation, Qualitative Research, Typology, Female Entrepreneur Typology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmanın amacı motivasyon kavramı ile kadın girişimciliğini bir arada değerlendirerek, kadınları girişimci olmaya sevk eden motivasyon faktörlerini ortaya koymak ve elde edilen motivasyon faktörlerinin kadın girişimciliği üstündeki öneminin anlaşılmasını sağlamaktır. Araştırma örneklemi belli şehirlerdeki kadın girişimcilerle sınırlı kalmamıştır. Tüm dünyayı etkisine alan pandemi nedeniyle online görüşmeler yapılmıştır. Çevrimiçi görüşmeler yapıldığı için Türkiye'nin birçok şehrinde faaliyet gösteren turizm sektörü işletmelerine ulaşılmıştır. Üç yiyecek- içecek işletmesi, üç turizm organizasyon, altı otel işletmesi, üç rekreakyon firması sahibi kadın girişimci olmak üzere toplam 15 (kadın) kişi işe görüşmeler gerçekleşmiştir. Çalışma, literatüre kadın girişimci tipolojisi kazandırmıştır. Yazından farklı olarak eş desteğine bağımlılığı ifade eden tam bağımlı, kısmi bağımlı ve tam bağımsız olarak 3 tipoloji sınıflandırılması yapılmıştır. Kişinin sevdiği bir şeyi yapma arzusu, kendi patronu olma arzusu ve kontrol edilmek istememesi gibi çekici faktörler olarak ortak görüş olarak ortaya çıkmaktadır. İtici faktör olarak ise işsizlik, daha önceki işten memnun olmama, mobbing, cinsiyet ayrımı ve mevcut işteki güvensizlik durumları ortaya çıkmaktadır. Şaşırtıcı bir şekilde, parasal motivasyon gibi faktörlere girişimciler arasında hiç değinilmemiştir. Çalışmada umut vaad eden bir diğer sonuç ise, işletme sahiplerinin sürdürülebilirliği ön planda tutmaları ve bunu amaç olarak görmeleridir. Ayrıca mültecilik ve kadın girişimcilerin işletmeyi çocuklarına bırakma isteği de öne çıkan diğer faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the concept of motivation and women's entrepreneurship together, to reveal the motivation factors that lead women to become entrepreneurs and to understand the importance of the motivation factors on women's entrepreneurship. The research sample was not limited to women entrepreneurs in certain cities. Due to the pandemic that affected the whole world, online interviews were held. As online interviews were conducted, tourism sector businesses operating in many cities of Turkey were reached. A total of 15 (female) people were interviewed, including three food and beverage businesses, three tourism organizations, six hotel businesses, and three women entrepreneurs who own a recreation company. The study has brought a female entrepreneur typology to the literature. Different from the literature, 3 typology classifications were made as fully dependent, partially dependent and fully independent expressing the dependence on spousal support. The desire to do something one loves, the desire to be their own boss and the unwillingness to be controlled as attractive factors emerge as a common opinion. Unemployment, dissatisfaction with the previous job, mobbing, gender discrimination and insecurity in the current job emerge as the driving factors. Surprisingly, factors such as monetary motivation were never mentioned among entrepreneurs. Another promising result in the study is that business owners prioritize sustainability and see it as a goal. In addition, refugees and the desire of women entrepreneurs to leave the business to their children are other prominent factors.