İlkel kültürde maske ve günümüz modern sanatına yansımaları
Mask in primitive culture and its reflections on modern art today
- Tez No: 678353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İlkel Dönem, Maske, Ritüel, Tiyatro, Modern Sanat, Primitive Period, Mask, Ritual, Theater, Modern Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Maske eski topluluklardan bu yana yüzü örten ve taktığı kişiye yeni bir benlik ya da ikinci bir karakter kazandıran bir form olarak görülmüştür. Sürekli değişim gösteren bu benlik algısı yaşandığı hayat koşullarının değişmesiyle birlikte maske algısı da değişim ve dönüşüme uğramıştır. Ortaya çıktığı andan itibaren karşısındakine bir mesaj vermeyi amaçlayan bir araç olduğu için iletişim anlamında da önemli bir yeri olan bu form, ne yazık ki günümüzde insanların sosyal hayatta sıklıkla kullandıkları birer iletişim formuna dönüşmüştür. Bu çalışmada; görünür ve farklı olma arzularına hizmet eden bu formun değişen koşullarla birlikte nasıl kendini ifade etme biçimine dönüştüğünün gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk kısmında genel maske tanımı, tarihsel süreci, çeşitleri ve kullanım amaçlarından bahsedilmiştir. Afrika maske sanatını desteklemesi bakımından ilkel kabilelere tinsellik kazandıran bu form, onların inançları ve doğaüstü güçlere yükledikleri çeşitli anlamlar ile açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise maske kullanımının yoğun olduğu tiyatro sanatında, Rönesans dönemi Commedia dell'Arte'de ve Elizabet döneminde kullanım örnekleri, Modern tiyatro sanatına nasıl etki ettiği ve günümüzde halen devam etmekte olan karnavallara, özellikle Venedik karnavallarındaki maske oluşumlarına dikkat çekilmektedir. Tezin son kısmında, Afrika'da ortaya çıkan çeşitli tinsel maskelerin görünür ve farklı olma arzularına hizmet ederek modern sanatın resim ve heykel alanına etkileri yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mask has been seen since ancient communities as a form that covers the face and gives the person it wears a new self or a second character. This self-perception, which is constantly changing, has undergone changes and transformation with the change of life conditions in which it is experienced. Since it is a tool aimed at giving a message to the opposite person from the moment it appears, this form, which also has an important place in the sense of communication, has unfortunately turned into a form of communication that people often use in social life today. In this study, it was aimed to show how this form, which serves the desires of being visible and different, turns into a form of self-expression with changing conditions. In the first part of the research, the definition of general mask, historical process, types and purposes of use were mentioned. In terms of supporting African mask art, this form, which gives tininess to primitive tribes, is explained by their beliefs and various meanings that they impose on supernatural forces. In the second part of the study, the use of masks in theatrical art, the Commedia dell'arte of the Renaissance period and the examples of their use in the Elizabethan period, how they affected Modern theatrical art and the carnivals that are still ongoing today, especially the mask formations in Venetian carnivals, are noted. In the last part of the dissertation, the effects of modern Art on the field of painting and sculpture were supported by studies that served the desires of various tinsel masks that appeared in Africa to be visible and different.