Orta öğretim öğrencilerinin internet bağımlılıklarının fiziksel aktivite düzeyleri üzerine etkilerinin incelenmesi: Aydın ili örneği
Investigation of the effects of internet addiction on physicalactivity levels of secondary education students: Case of Aydın province
- Tez No: 678362
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite Düzeyi, İnternet Bağımlılığı, Orta Öğretim, Physical Activity Level, Internet Addiction, Secondary Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç; ortaöğretim öğrencilerinin internet bağımlılıklarının fiziksel aktivite düzeyleri üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem; çalışmanın örneklemi Aydın ili Efeler ilçesinden 10 lise üzerinden rastlantısal yöntem ile seçilmiş 9. 10. 11. ve 12. sınıflarda öğrenim görmekte olan 470 kadın ve 478 erkek olmak üzere toplamda 948 öğrenci ile oluşturulmuştur. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”, Sert ve Temel (2014) tarafından yapılan“Öğrenciler İçin Fiziksel Aktivite Ölçeği”ve öğrencilerin internet bağımlılık düzeylerini belirlemek amacıyla Günüç ve Kayri (2010) tarafından geliştirilen“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçek, internet bağımlılığı için yoksunluk, kontrol güçlüğü, işlevsellikte bozulma ve sosyal izolasyon gibi dört temel boyuttan oluşan 35 maddelik alt boyuta sahip bir ölçektir. Bu araştırma, genel tarama modelinde bir araştırmadır ve bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlamaktadır. Bulgular; araştırmanın literatür kısmında ise internet ve bağımlılık temel kavramları tanımlanarak, internet bağımlılığın nedenleri, internet bağımlılığı tanı kriterleri, sağlıklı internet kullanımı ve internet bağımlılığı ile ergenler arasındaki ilişki açıklanmıştır. Bir başka başlıkta ise fiziksel aktivite konusu ele alınarak, fiziksel aktivitenin faydaları, fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörler ve değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler açıklanmıştır. Son olarak fiziksel aktivite ve internet bağımlılığı arasındaki ilişki hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç; elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, öğrencilerin internet bağımlılığı riski açısından yaşa ve cinsiyete göre farklılığın olmadığı gözlenmiştir. Fakat fiziksel aktivitenin, yaşa ve cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılık olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri arttıkça yoksunluk, kontrol güçlüğü, işlevsellikte bozulma gibi semptomların ve internet bağımlılığı riskinin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose ; to examine the effects of secondary school students' internet addiction on physical activity levels. Material and Method; The sample of the study was composed of 948 students, 470 females and 478 males, who were selected in the 9th, 10th, 11th and 12th grades from 10 high schools from Efeler district of Aydın. In the research,“Personal Information Form”,“Physical Activity Scale for Students”conducted by Sert and Temel (2014),“Internet Addiction Scale”developed by Günüç and Kayri (2010) were used to determine students internet addiction levels. This scale is a 35 item sub-dimension, consisting of four basic dimensions such as deprivation, difficulty of control, impaired functionality and social isolation for internet addiction. This research is a research in the general screening model and aims to describe a situation as it exists. Findings; In the literature section of the research, the basic concepts of internet and addiction are defined and the reasons of internet addiction, internet addiction diagnosis criteria, healthy internet use, and the relationship between internet addiction and adolescents are explained. In another topic, by addressing the subject of physical activity, the benefits of physical activity, the factors affecting physical activity and the methods used in its evaluation are explained. Finally, information was given about the relationship between physical activity and internet addiction. Results; When the findings were evaluated, it was observed that there was no difference in terms of age and gender in terms of students' risk of internet addiction. However, physical activity was found to be significantly different in terms of age and gender. As a result of the research, it was determined that as the physical activity levels of the students increased, the symptoms such as withdrawal, difficulty of control, and dysfunction were reduced and the risk of internet addiction decreased.